Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( αφιέρωμα στην "άφθαρτη" ποίηση του τάκη βαρβιτσιώτη :: 20/1/2006 19:52:16) 

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη, όπου και εξακολουθεί να ζει.

Αφιέρωμα στην "άφθαρτη" ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη

Αναφορά στο έργο του Θεσσαλονικού λογοτέχνη το αυριανό πρωινό του ΚΘΒΕ

Ένα αφιέρωμα στον "βαθύ γνώστη της λυρικής τέχνης", όπως έχει χαρακτηρίσει τον Τάκη Βαρβιτσιώτη ο Οδυσσέας Ελύτης, θα πραγματοποιήσει αύριο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωινών του. Αφιέρωμα στον άνθρωπο που έχει δημιουργήσει "αληθινή ποίηση, αποκαλυπτική" σύμφωνα με τον Γιώργο Θέμελη, "ακέραια, άσπιλη, άφθαρτη ποίηση", όπως έγραψε ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, στον έξοχο ποιητή το έργο του οποίου "αποπνέει ευγένεια ψυχής, αγάπη για το συνάνθρωπο και υπέρτατο λυρισμό" σύμφωνα με τον Γιάννη Ρίτσο.

Είναι το 13ο κατά σειρά λογοτεχνικό πρωινό, τη λογοτεχνική επιμέλεια του οποίου έχει η Ρούλα Αλαβέρα, την επιλογή κειμένων ο Μιχαήλ Μήτρας και τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Νίκος Ναουμίδης. Εισηγητής θα είναι ο ποιητής Ορέστης Αλεξάκης και κείμενα από έργα του Βαρβιτσιώτη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέλλα Καζάζη, Δημήτρης Καρέλλης και Άγγελος Παπαδημητρίου.

Πληθώρα βιβλίων και διακρίσεων

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη, όπου και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε νομικά και το 1940 διορίστηκε δικηγόρος, μολονότι παρέμεινε αφοσιωμένος αποκλειστικά στην ποίηση.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1936 από το περιοδικό "Μακεδονικές Ημέρες", η παρουσία του όμως άρχισε να γίνεται αισθητή μία δεκαετία αργότερα, με τη συμμετοχή του στο πρωτοποριακό περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Κοχλίας" (Δεκέμβριος 1945-Ιανουάριος 1948) και ιδίως με την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του "Φύλλα ύπνου" (1949). Η πορεία του μέχρι σήμερα πλαισιώνεται από μεγάλη λίστα ποιητικών βιβλίων (όλα συγκεντρωμένα στους τρεις -μέχρι αυτή τη στιγμή- τόμους της συνολικής έκδοσης του ποιητικού έργου του, με τον τίτλο "Σύνοψη Α' 1980, Β' 1981, Γ' 1988"), συλλογών, κριτικών δοκιμίων και μεταφράσεων. Ουκ ολίγες είναι και οι τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει με πρώτη αυτή του Βραβείου Ποίησης της Ομάδας των Δώδεκα το 1959 και τελευταία το βραβείο Φρειδερίκου Μάθιους το 1999. Την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2002 αναγορεύτηκε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ποιητών.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 4). Αφιέρωμα στον Τάκη Βαρβιτσιώτη, αύριο, στις 12 μ. Είσοδος ελεύθερη. Το επόμενο λογοτεχνικό πρωινό, αφιερωμένο στον Κλείτο Κύρου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.