Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πορτρέτο

( ανγκ λι :: 22/1/2006 20:36:57) 

ΜΙΚΡΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Ανγκ Λι

Έτοιμος για τον οσκαρικό θρίαμβό του ο κύριος του σημερινού μας πορτρέτου. Δεν το φανταζόταν ούτε και ο ίδιος, όταν άρχιζε η μεγαλύτερη περιπέτειά του που είναι η ίδια η ζωή. Τέτοιες περιπτώσεις, τέτοιες επιτυχίες μόνον στα μυθιστορήματα και στον κινηματογράφο συμβαίνουν.

Ποιος να πίστευε πως ο κύριος από το αλλού θα θριάμβευε σε μια κοινωνία δύσκολη, φοβική αλλά και ρατσιστική και επιτέλους θα ανακάλυπτε λίγη ασφάλεια.

Ο ίδιος δηλώνει: "Οι γονείς μου δεν είχαν ποτέ αίσθηση ασφάλειας. Ένιωθαν ως ο κόσμος να ήταν έτοιμος να στραφεί εναντίον τους ανά πάσα στιγμή".

Και ποιος θα το υπολόγιζε πως όλες αυτές οι εξελίξεις στη ζωή του θα τον οδηγούσαν σε πλήρη απέχθεια της πολιτικής. Στην Κίνα η οικογένεια του παππού του εξοντώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης. Ο πατέρας του και η οικογένειά του πρόλαβαν και έφυγαν στην Ταϊβάν κι από εκεί στα 1978 μετανάστευσαν στη γη του ονείρου, την Αμερική.

Παράξενη η τύχη του ήρωα του σημερινού πορτρέτου. Φαίνεται πως τον ευνοούν οι… γκέι καταστάσεις. Στα 1993 το "Γαμήλιο πάρτι" του όχι μόνον κερδίζει βραβείο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αλλά και τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Η ιστορία του γκέι, που για να ξεγελάσει τους δικούς του σκηνοθετεί ένα λευκό γάμο, εκφράζει μια πικρή κωμική κατάσταση.

Όσο για φέτος το "Μυστικό του brokeback mountain" είναι η περίπτωση των σχέσεων δύο γκέι καουμπόι τη δεκαετία του `60.

Λέει ο καλλιτέχνης του σημερινού πορτρέτου πως απεχθάνεται την πολιτική, ποιος όμως θα τολμούσε να ανατρέψει το κλασικό διαφημιστικό "Μάλμπορο" με τέτοιο αιρετικό τρόπο; Η ταινία με Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, τέσσερις "Χρυσές σφαίρες", βραβείο από τους κριτικούς και σχεδόν σίγουρα τα Όσκαρ.

Τι μένει άραγε; Η επιθυμία του πατέρα του να αφήσει ο γιος του την τέχνη του και να γίνει δάσκαλος, η δική του διάθεση να αποχωρήσει.

Αυτός που γοήτευσε τους πάντες με τον κινέζικο "Τίγρη και δράκο", αυτός που κατέγραψε έξοχα την Αμερική του '70 με την "Παγοθύελλα", καλείται να απαντήσει στο πιο δύσκολο ερώτημα. Και μετά τη δόξα τι;

Ως Ανατολίτης ελπίζω πως θα βρει το διάδρομο για το άλλο.

Και το όνομα αυτού βεβαίως Ανγκ Λι σκηνοθέτης.

Α.Ν.Δ.