Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πορτρέτο

( ιμπραχιμ ανουαρ ) 

ΙΜΠΡΑΧΙΜ ΑΝΟΥΑΡ

Ο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιπρόεδρος της Μαλαισίας, Ιμπραχίμ Ανουάρ, βρίσκεται από χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου (βλ. σελ. 63). Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι η διαφθορά και η υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία του. Ο ίδιος, η Διεθνής Αμνηστία και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζουν ότι οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και ότι αιτία της δίκης είναι οι πολιτικές διαφωνίες του με τον επί 17 χρόνια πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Μαχατίρ, το μακροβιότερο ηγέτη της Ασίας, ύστερα από την ανατροπή του Ινδονήσιου δικτάτορα Σουχάρτο.

Γεννημένος το 1947 και απόφοιτος των καλύτερων σχολείων της Μαλαισίας, ο Ανουάρ διακρίθηκε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια για τους πύρινους λόγους του εναντίον της διαφθοράς, της εξαθλίωσης των αγροτών και την άνιση κατανομή του πλούτου. Το 1970, υπερασπιζόμενος την εξέγερση άκληρων αγροτών, συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Το 1972 ιδρύει το Ισλαμικό Κίνημα της Μαλαισιανής Νεολαίας, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί δέκα χρόνια. Το 1982 ο πρωθυπουργός Μαχατίρ διακρίνοντας τα ηγετικά χαρίσματα του Ιμπραχίμ Ανουάρ, το καλεί να προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα, την Ενωμένη Εθνική Οργάνωση. Η ανέλιξή του υπήρξε ταχύτατη. Αναλαμβάνει διαδοχικά τα υπουργεία Πολιτισμού, Γεωργίας, και Παιδείας. Το 1991, στη χρονιά της οικονομικής ευδαιμονίας για τη Μαλαισία, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 1993 του ανατίθεται και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, γεγονός που τον καθιστά αυτονόητο διάδοχο του Μαχατίρ.

Η αγαστή συνεργασία των δύο ανδρών αρχίζει να κλονίζεται το καλοκαίρι του 1997, με την εκδήλωση της ασιατικής οικονομικής κρίσης. Ο Μαχατίρ καταγγέλλει τους δυτικούς οικονομικούς οργανισμούς ως υπεύθυνους για την κρίση. Αντίθετα, ο Ανουάρ τάσσεται υπέρ της συνεπούς εφαρμογής των συνταγών του ΔΝΤ για επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την 1η Σεπτεμβρίου επιβάλλει έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεγονός που προκαλεί την οργή του Μαχατίρ. Την επομένη, αποπέμπεται. Οι οπαδοί του ξεχύνονται στους δρόμους. Στις 20 Σεπτεμβρίου συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη, με κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ποινή 20ετούς κάθειρξης.