Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πορτρέτο

( η αντιγόνη της βιρμανίας ) 

Η Αντιγόνη της Βιρμανίας

Η Αουγκ Σαν Σου Κι, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1991, για τον αγώνα της για τον εκδημοκρατισμό της πατρίδας της, της Βιρμανίας, παρά τις δυσκολίες και τον πολυετή κατ' οίκον περιορισμό της από τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία, δε δέχεται να εγκαταλείψει τη χώρα, φοβούμενη ότι δε θα της επιτραπεί ποτέ ξανά να επιστρέψει. Η Αουγκ Σαν Σου Κι, σύζυγος του βρετανού Μάικλ Άρις, καθηγητή της Οξφόρδης, τις τελευταίες ημέρες ζει με την αγωνία για την κατάσταση της υγείας του συζύγου της, που βρίσκεται στα τελευταία του και νοσηλεύεται στη Βρετανία. Η δικτατορία, σε μία ένδειξη υπόπτου ιπποτισμού, δήλωσε χθες ότι "συνιστά στην κυρία Σου Κι, η οποία είναι υγιέστατη, να ανταποκριθεί στην τελευταία επιθυμία του συζύγου της (σ.σ. να τον επισκεφθεί). Ως τώρα η ίδια αρνείται να το πράξει". Η Αουγκ Σαν Σου Κι δέχτηκε την προσβολή -μια γυναίκα που δεν έχει την ευαισθησία να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία του συζύγου της- παραμένοντας στη Βιρμανία, σιωπηλή.

Το ζευγάρι έχει να ειδωθεί από το 1995, όταν, μετά έξι χρόνια κατ' οίκον περιορισμού, απελευθερώθηκε η Σου Κι. Από τότε δεν έχει επιτραπεί στον Άρις να επισκεφθεί τη Βιρμανία και η κάτοχος του νόμπελ Ειρήνης δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Όταν ο καρκίνος του προστάτη, από τον οποίο είχε χτυπηθεί ο σύζυγός της, έκανε μετάσταση στους πνεύμονες και τη σπονδυλική στήλη, η επίσκεψή του στη Ραγκούν, και γενικά η ταλαιπωρία ενός πολύωρου ταξιδιού, απαγορεύτηκε από τους γιατρούς. Παρ' όλα αυτά, ο καθηγητής ζήτησε και πάλι βίζα. Οι στρατοκράτες δηλώνουν ότι "εξετάζουν την αίτησή του" κι αν την απορρίψουν θα το κάνουν "διότι η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο βαριά που οι κυβερνητικές υγειονομικές υπηρεσίες εκπλήσσονται από το αίτημα… αν του επιτρεπόταν ένα ταξίδι στην παρούσα φάση θα ήταν απάνθρωπο".

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας συνεχίζει να επιδεικνύει την ιδιαίτερη ανθρωπιά κι ευαισθησία της με λέξεις. Κι η Αουγκ Σαν Σου Κι συνεχίζει να σιωπά. Η μόνη δήλωση προέρχεται από τον αντιπρόεδρο του κινήματός της, Τιν Όο: "Ανησυχεί γι' αυτόν, αλλά δε θα εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα, γιατί γνωρίζει ότι το στρατιωτικό καθεστώς δε θα της επιτρέψει ποτέ να επιστρέψει". Η κόρη του ήρωα Αουγκ Σαν, ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος της Βιρμανίας, είχε δηλώσει στον Άρις, όταν την είχε ζητήσει σε γάμο, ότι "αν ποτέ χρειαζόταν να διαλέξει μεταξύ οικογένειας και πατρίδας, η πατρίδα θα ερχόταν πρώτη". Και φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει το δικό της εσωτερικό ηθικό νόμο ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Όπως η αρχαία της αδελφή, η Αντιγόνη.