Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Πορτρέτο

( τζορτζ σορος ) 

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ

Ένας χρησμός του μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση νομισμάτων, χρηματιστηριακά κραχ, διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Και βέβαια, πολλά κέρδη σε κλάσματα δευτερολέπτων. Όμως, ο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος δηλώνει σεμνά, στο χθεσινό φύλλο των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ότι, στα 68 του χρόνια, νιώθει να μην έχει πια το "χέρι" που είχε κάποτε. "Έχω γίνει όπως οι καλλιτέχνες, που βγαίνουν στη σύνταξη. Έχασα τη δεξιοτεχνία μου".

Οι… συγκινητικές αυτές δηλώσεις του διασημότερου κερδοσκόπου της σύγχρονης εποχής γίνονται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τελευταίου βιβλίου του "Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού", την επίσημη παρουσίαση του οποίου έκανε ο ίδιος, τη Δευτέρα, στο Λονδίνο.

Ο Τζορτζ Σόρος αναπολεί τις στιγμές δόξας που έζησε το 1992, όταν κέρδισε δισεκατομμύρια "παίζοντας" εναντίον της στερλίνας. Τότε, είχε αναγκάσει τη Βρετανία να εγκαταλείψει το σύστημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το λεγόμενο και "φιδάκι". Πέρσι, με τις δηλώσεις και τις προβλέψεις του, συνέβαλε όσο μπορούσε στο ξέσπασμα της νομισματικής κρίσης στην Ασία και στη συνέχεια στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

"Παρακολουθούσα τις διεθνείς εξελίξεις μέρα με τη μέρα, με τρόπο συγκινησιακά φορτισμένο και όχι σαν απλός παρατηρητής. Ένοιωθα έντονα τη χαρά και τη λύπη της νίκης ή της ήττας. Η δουλειά αυτή απαιτούσε από εμένα τη συνεχή δέσμευσή μου". Ο ίδιος μετριοφρόνως υποστηρίζει ότι, στην ουσία, σταμάτησε να έχει αυτούς τους ρυθμούς από το 1989. "Δεν ασχολούμαι πλέον καθημερινά με τη διαχείριση των υποθέσεών μου. Προτιμώ το ρόλο του προπονητή".

Ο Σόρος αρνείται ότι προκάλεσε ο ίδιος τις νομισματικές κρίσεις και δε διεκδικεί εύσημα για την ανάκαμψη που γνωρίζουν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή χρηματιστήρια. "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι διεθνείς αγορές παραμένουν προσανατολισμένες προς καθοδικές τάσεις". Ποια είναι η αιτία των προβλημάτων; Η κερδοσκοπία, απαντά ευθαρσώς ο πρύτανης των κερδοσκόπων.

"Πρέπει να ελεγχθεί η συμπεριφορά των τραπεζών, ώστε να αποθαρρυνθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις των κεφαλαίων". Πάντως, διαβεβαιώνει ότι "το χειρότερο μέρος της κρίσης βρίσκεται πια πίσω μας".