Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( ουολε σογινκα ) 

ΟΥΟΛΕ ΣΟΓΙΝΚΑ

Ο Ουόλε Σογίνκα, διάσημος Νιγηριανός συγγραφέας, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1986, αλλά και ο διασημότερος αντίπαλος του δικτατορικού καθεστώτος της χώρας του, επέστρεψε προχθές και πάλι στην πατρίδα του ύστερα από αυτοεξορία τεσσάρων ετών στις ΗΠΑ. Τον Σογίνκα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Λάγος, χιλιάδες Νιγηριανοί, που βλέπουν στο πρόσωπό του τη δημοκρατική συνείδηση της χώρας.

Η επιστροφή του 64χρονου συγγραφέα θεωρείται η πλέον χειροπιαστή απόδειξη ότι η Νιγηρία βαδίζει προς τη δημοκρατία, ύστερα από τον αιφνίδιο, και για πολλούς μυστηριώδη, θάνατο του δικτάτορα Σάνι Αμπάτσα, τον περασμένο Ιούνιο. Ο διάδοχός του, στρατηγός Αμπουμπάκαρ, υποσχέθηκε τη διενέργεια έντιμων εκλογών το Μάιο του 1999 και εν όψει αυτών πληθαίνει τις κινήσεις για συμφιλίωση με την αντιπολίτευση.

Τον περασμένο μήνα ο Αμπουμπάκαρ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Σογίνκα, τον οποίο και κάλεσε να επιστρέψει στη Νιγηρία μαζί με όλους τους άλλους αντιπάλους του καθεστώτος Αμπάτσα, και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο συγγραφέας δέχθηκε τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση είναι η κατάργηση της νομοθεσίας που επέτρεπε τις αυθαίρετες συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος. Μάλιστα, η πρώτη κίνησή του φθάνοντας στο Λάγος, ήταν να επισκεφθεί χθες την οικογένεια του Μοσούντ Αμπιόλα, του ηγέτη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, που πέθανε τον Ιούνιο στη φυλακή, τη στιγμή ακριβώς που το καθεστώς διαπραγματευόταν την απελευθέρωσή του.

Σήμερα ο Σογίνκα θα πάρει μέρος σε εκδήλωση του ιστορικού Νιγηριανού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το πολιτικό "μανιφέστο" του. Τις προσεχείς μέρες, θα επισκεφθεί τους οικείους του στενού φίλου του και επίσης διάσημου συγγραφέα Κεν Σάρο Ουίουα, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με άλλους συντρόφους του επειδή υποστήριζε τα δικαιώματα της υπό εξαφάνιση φυλής των Ογκόνι.

Μετά την επιστροφή του Σογίνκα, ο μόνος από τους επιφανείς αντικαθεστωτικούς που παραμένει στο εξωτερικό είναι ο Άντονι Εναχόρο, ένας από τους αγωνιστές της νιγηριανής ανεξαρτησίας.