Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( ναυσικα παστρα ) 

ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΣΤΡΑ

Η Ναυσικά Πάστρα γεννήθηκε στην Καλαμάτα, για να ξενιτευτεί αργότερα για σπουδές σε Αυστρία και Παρίσι.

Από το 1964 δημιουργεί γλυπτά, μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα σε Παρίσι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει καταξιωθεί στον εικαστικό χώρο, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη δουλειά στον κόσμο της γλυπτικής.

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία, την Αυστρία, την Τσεχοσλοβακία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και βέβαια και την Ελλάδα, ενώ έχει βραβευτεί πολλές φορές, τόσο στη Γαλλία και την Ολλανδία, όσο και στη χώρα μας. Το έργο της επευφημούν κριτικοί και ιστορικοί τέχνης παγκοσμίου φήμης, οι οποίοι και κάνουν ιδιαίτερη πάντα αναφορά στο ρυθμό και τις εντάσεις που αναζητεί στις δημιουργίες της, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν -όπως ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνος Στεφανίδης- τη "διαρκή της έγνοια, η οποία είναι η κρυμμένη μορφή των δομών, η ενέργεια που κοιμάται στην ύλη, οι ιστορίες οι οποίες πληρώνουν το χρόνο, τα μυστικά που εγκολπώνεται ο χώρος". Εξάλλου, όπως αναφέρει και η κριτικός τέχνης Δωροθέα Κοντελετζίδου, "ο κοσμικός χώρος για τη Ναυσικά Πάστρα είναι ένας χώρος εν εξελίξει, όπου τα όρια του χώρου και του χρόνου, απεριόριστα προσδιοριστικά και μεταβλητά, επιδρούν και διαμορφώνουν τον ορατό κόσμο".

Αφηρημένες γεωμετρικές συνθέσεις, λιτές και ισορροπημένες μας παρουσιάζει η καλλιτέχνης και με παρόμοια δουλειά φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πορεία της, καθώς όπως υποστηρίζει, "οτιδήποτε καινούργιο γεννιέται, είναι η συνέχεια του προηγούμενου".