Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( εκπαιδευτικός... διαμαρτύρεται ζωγραφίζοντας ) 

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

Εκπαιδευτικός… διαμαρτύρεται ζωγραφίζοντας

Είναι σχολικός σύμβουλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πιερία και προχώρησε σε "κατάληψη" μιας αίθουσας τέχνης, εκθέτοντας τη ζωγραφική του, αναζητώντας την ομορφιά και τη συγκίνηση!

Και μέσα στην αντάρα, την ώρα που οι καταλήψεις στα σχολεία συνεχίζονταν, τη μέρα που οι δάσκαλοι διαμαρτύρονταν με απεργιακή κινητοποίηση για τα κακώς κείμενα της παιδείας, ο σχολικός σύμβουλος της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Θωμάς Δεμερτζής, προχωρούσε σε μια άλλη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην "κακία των ημερών". Εγκαινίαζε την έκθεση ζωγραφικής του στην αίθουσα "Πανσέληνος", στην Κατερίνη, με σύνθημα "ομορφιά" και παρασύνθημα "συγκίνηση"!

Και μάλλον κατάφερε να κάνει κοινωνούς των δικών του συνθημάτων, περισσότερους από όσους συμμετείχαν στην απεργία.

"Μέσα σ' αυτήν την εποχή της ''ακαταστασίας'' της παιδείας", λέει, "δεν είναι πολυτέλεια το να καταφεύγει κάποιος, που συμμετέχει σε μια διαδικασία παιδείας, στην τέχνη. Προσωπικά για μένα το να ζωγραφίζω, τις ώρες της σχόλης εννοείται, είναι μια ανακούφιση, απόλαυση, ξεφεύγω από τα γύρω, ξεχνώ την κακία των ημερών".

Ερασι-τέχνης

Τέμπερες, εικόνες και διάθεση να ξοδευτεί δημιουργικά ο χρόνος. Αυτά ήταν τα όπλα του σχολικού συμβούλου, που επιμένει πως η ομορφιά αξίζει μεγαλύτερης προσοχής απ' ό,τι η ασχήμια. Έτσι ερασιτεχνικά, με την έννοια του "εραστή της τέχνης", ζωγράφισε "τα πέριξ".

"Κοιτάζοντας τα πέριξ με το μάτι του ερασιτέχνη", είναι ο τίτλος της έκθεσής του, που περιλαμβάνει "έργα της φύσης -τα καμώματα- του Άγιου μας στον Όλυμπο, του στοχασμού, της δοκιμής πάνω σε ξένα αχνάρια, του Αιγαίου, του Ολύμπου και του μύθου, της πιερικής φύσης". Εικόνες καθαρές και ρεαλιστικές, άλλες μεγενθυμένες από το μάτι του καλλιτέχνη, αλλά μακριά από την αφηρημένη τέχνη, την οποία δεν φαίνεται να συμπαθεί και πολύ.

"Πάσχουμε από το ακαταλαβίστικο", λέει, "το αρλουμποειδές. Θεωρούμε ότι όσο πιο ακαταλαβίστικα εκφράζεται κανείς, τόσο πιο σπουδαίος είναι". Και δεν μιλά βέβαια μόνο για την τέχνη. Ο ίδιος έκανε τα πρώτα του βήματα ζωγραφικής στον… κινηματογράφο. Μικρός βοηθούσε στη ζωγραφική των διαφημιστικών ταμπλό των ταινιών της εποχής. "Έσερνε καμιά γραμμή" και έμπαινε τζάμπα στο σινεμά! Όσο μεγάλωνε, έλεγε "κάποτε θα ζωγραφίσω". Μετά ήρθαν οι σπουδές στην παιδαγωγική ακαδημία και στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ακολούθησε αργότερα η διδασκαλία στα σχολεία και το 1989, ξεθάφτηκε ξαφνικά η κρυμμένη αγάπη.

"Είχα πάει", θυμάται "στη λαϊκή επιμόρφωση να μάθω κομπιούτερ. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, μετά το πρώτο μάθημα, συνάντησα μια γνωστή μου που κρατούσε υπό μάλης ένα μπλοκ ζωγραφικής. Τη ρώτησα "τι κάνει" και μου είπε πως άρχισε μαθήματα ζωγραφικής. Έκανα αμέσως μετεγγραφή, παρακολούθησα όλο κι όλο τρία δίωρα και αποφάσισα να μπω στην πρακτική κατευθείαν, για να μη χάνω χρόνο".

Ο "Αίγειρος" από τη Μυτιλήνη

Ο χρόνος του σχολικού συμβούλου Θωμά Δεμερτζή, δεν είναι βέβαια απεριόριστος. Φαίνεται όμως πως είναι καλά οργανωμένος. Έτσι που να περισσεύει και για ζωγραφική και για συγγραφή βιβλίων και για αρθρογραφία στον Τύπο και για κουβέντα στο καφενείο! Γιατί, "όλα κι όλα", την επικοινωνία με τους φίλους στο καφενείο δεν την στερείται με τίποτα.

"Χρόνος βρίσκεται πάντα", υποστηρίζει. "Αρκεί κάτι να σε παρακινεί, να θέλεις δηλαδή να διαθέσεις το χρόνο σου δημιουργικά".

Αυτή η διάθεση προφανώς τον οδήγησε να στήσει σε μια τοπική εφημερίδα ολόκληρη σελίδα -απ' τις παλιές, μεγάλες, όχι ταμπλόιντ- αφιερωμένη στην πολιτιστική και πνευματική κίνηση του νομού. Και να ξεκινήσει τη συγγραφή της ιστορίας της Πιερίας, από την εποχή του αρχαίου Ηράκλειου. Πολύ πριν είχε εκδώσει ήδη δεκαοχτώ βιβλία, βοηθήματα για μαθητές. Δίπλα σε όλα, δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να χρονογραφεί τακτικά στον καθημερινό Τύπο, με το ψευδώνυμο "Αίγειρος".

Και οι πίνακες της έκθεσης στην αίθουσα "Πανσέληνος", υπογράφονται όλοι από τον "Αίγειρο". Στην Κατερίνη όμως, όλοι γνωρίζουν πως πίσω από αυτό το ψευδώνυμο "κρύβεται" ο σχολικός σύμβουλος Θωμάς Δεμερτζής. Ούτε και ο ίδιος κρύβει την ταυτότητά του. Απλά χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο για να "κρατά τις ρίζες" του. Αισθάνεται "Πίερος", παρότι δεν έχει πολιτογραφηθεί επίσημα, αλλά δεν ξεχνά τη γενέτειρά του Μυτιλήνη, το χωριό του και τον όμορφο κολπίσκο "Αίγειρο", που έγινε πια δημοφιλής στην Πιερία.

Αν θελήσετε να δείτε τον σχολικό σύμβουλο Θωμά Δεμερτζή, θα τον βρείτε τα απογεύματα στην αίθουσα "Πανσέληνος", όπου έχει κάνει τη δική του… κατάληψη, με αίτημα την ομορφιά και τη συγκίνηση. Ή, "συν-κίνηση", όπως ο ίδιος τη λέει. Να κάνει, δηλαδή το θεατή να κινηθεί, όπως βιωματικά και συναισθηματικά κινήθηκε και ο δημιουργός του έργου. Και, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε ούτε ένας επισκέπτης, που να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό.

ΒΕΤΑ ΧΑΪΛΑΤΖΙΔΟΥ