Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( έχουν αλλάξει οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών ) 

Έχουν αλλάξει οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Δεν είναι καιρός για μεγάλα λόγια, που αναφέρονται σε απλές πράξεις. Η κοινωνία μας έχει αποσαθρωθεί, η νεολαία μας ανερμάτιστη ξεχύνεται στους δρόμους και διαπράττει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, οι ολοκληρώσαντες τις σπουδές τους, μένοντας άνεργοι, καταλαμβάνονται από κατάθλιψη και τα εθνικά μας όρια συμπιέζονται, κατά τρόπο που ο αντικειμενικός παρατηρητής να αναρωτιέται μέχρι πότε θα αντέχουν την πίεση αυτή και τι πρόκειται να συμβεί αν υποχωρήσουν. Σκέψεις θλιβερές, που προκαλούνται από την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Έλληνας.

Και ενώ εκείνος βρίσκεται στη μέση του κυκλώνα και αναζητεί εναγωνίως κάποιο πολιτικό και ηθικό στήριγμα, πληροφορείται στην αρχή με αδιαφορία ότι ένας μητροπολίτης έκανε δηλώσεις σε περιοδικό, σύμφωνα με τις οποίες τάχθηκε υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων. Κανονικά, όσοι αγόρασαν το περιοδικό αυτό, μετά την ανάγνωσή του, έπρεπε να το πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων, όπου άλλωστε καταλήγουν όλα τα έντυπα της κατηγορίας αυτής. Είναι η μοίρα των ενημερωτικών εντύπων. Σ' όλο τον κόσμο. Περιέργως, όμως, το περιοδικό ξεσήκωσε το πανελλήνιο. Κι όσοι δεν διάβασαν τις δηλώσεις του μητροπολίτη, αναζήτησαν το περιοδικό για να τις διαβάσουν. Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν. Προκαλεί πολλή σκέψη το γεγονός ότι δίδεται σημασία στις προγαμιαίες σχέσεις, ενώ τα δύο φύλα εδώ και δεκαετίες έχουν διαφοροποιήσει τη μεταξύ τους συμπεριφορά. Δεν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα; Εν πάση περιπτώσει, βρέθηκαν μερικοί που ενοχλήθηκαν σφόδρα και έφεραν το θέμα στην ηγεσία της Εκκλησίας. Και το αρμόδιο εκκλησιαστικό δικαστήριο επέβαλε την ποινή της "μομφής" στον "παρεκτραπέντα" μητροπολίτη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος θόρυβος. Εκκλησιαστικοί κύκλοι βρήκαν την ποινή πολύ επιεική. Από την πλευρά δε του μητροπολίτη, που εκλήθη σε απολογία, υποστηρίχθηκε ότι δεν αναφέρθηκε σε προγαμιαίες σχέσεις αλλά στο φλερτ.

Ακολούθησε η διατύπωση διάφορων απόψεων, όχι από τον απλό κόσμο, αλλά από την πλευρά εκκλησιαστικών παραγόντων, ακαδημαϊκών δασκάλων, ανθρώπων της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και εκπροσώπων των εφημερίδων. Ένας από τους δημοσιογράφους ανέφερε σε κείμενό του μεταξύ άλλων και τα εξής: "Λέγεται ότι με τη λήξη της υποθέσεως πολλοί πήραν βαθιά ανάσα. Όμως, στη συνείδηση του λαού το θέμα δεν έληξε. Μόνο που άλλαξε απλώς ο κατηγορούμενος. Αντί του Ζακύνθου Χρυσοστόμου, στο εδώλιο της ορθοδόξου ψυχής κάθισαν οι συνοδικοί δικαστές και ένα τεράστιο ερώτημα, κυρίως δογματικό, αιωρείται πλέον και θα μείνει αναπάντητο".

Αλλά καιρός είναι να αφήσουμε τις θεωρίες και τις αναζητήσεις στο βάθος των εκκλησιαστικών βιβλίων, την ιερότητα και την ωφελιμότητα των οποίων ουδείς αμφισβητεί, και να έλθουμε στην πραγματικότητα. Ο μητροπολίτης Ζακύνθου διευκρίνισε στο συνοδικό δικαστήριο ότι δεν μίλησε για προγαμιαίες σχέσεις, αλλά για φλερτ. Αλλά είναι κακό το φλερτ; Εκείνη η σταδιακή εξοικείωση μεταξύ των δύο φύλων, η διαπίστωση των θετικών και αρνητικών στοιχείων του ενός από τον άλλο, η φιλία που μετατρέπεται σε ένα πιο λεπτό συναίσθημα, η εντύπωση ότι ο ένας γίνεται ευτυχέστερος όταν βρίσκεται κοντά στον άλλο, ο έρωτας που ακολουθεί μερικές φορές και η αγάπη που επισφραγίζει τη σχέση, είναι λεπτομέρειες της ζωής που πρέπει να κατακριθούν; Για όνομα του Θεού. Εκείνος είναι που έδωσε το τρυφερό σκίρτημα στο στήθος.

Ας προχωρήσουμε όμως σε άλλους συναφείς συσχετισμούς. Διακεκριμένοι επιστήμονες, προερχόμενοι από πολλούς τομείς, προέβησαν σε μια σημαντική διαπίστωση, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Οι νέοι στη χώρα μας, μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σεξ. Ο συνεχής βομβαρδισμός με το γυμνό, η αθρόα προσφορά στο πρόσφατο παρελθόν και ο φόβος των ασθενειών έχουν κάνει τους εφήβους και τους ανήκοντες στη μετεφηβική ηλικία από επιφυλακτικούς έως αδιάφορους.

Ακολουθούν οι ηλικίες από 20 μέχρι 40 χρόνων. Οι ωραιότερες του ανθρώπου. Κι όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η ζωή, δεν είναι πλέον οι ωραιότερες. Άνδρες και γυναίκες έχουν ριχτεί σε ένα ατέρμονα αγώνα καταξίωσης και απόκτησης υλικών αγαθών, εισβάλλουν σε χώρους που μπορεί να συγκριθούν με ρωμαϊκή αρένα, αντιμετωπίζουν σκληρούς ανταγωνιστές και εξουθενωμένοι ρίχνονται στο κρεβάτι, βάζοντας δίπλα τους δύο ξυπνητήρια, για να συνεχίσουν την επομένη μια προσπάθεια που τους οδηγεί στην πλήρη εξουθένωση.

Μετά την ηλικία των 50 χρόνων, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις των επιστημόνων, παρέχεται η δυνατότητα να αναζητήσεις όμορφες στιγμές στις αναμνήσεις, να αναπτύξεις δραστηριότητες που σε ικανοποιούν ψυχικά, να έχεις επαφές με το άλλο φύλο, αλλά έχει περάσει πολύτιμος χρόνος. Δεν υπάρχει πια το άρωμα της νιότης, δεν σε κατακαίει η φλόγα του πόθου, δεν μένεις έκθαμβος μπροστά στην ομορφιά. Με δύο λόγια, έχεις χάσει ένα από τα ύψιστα αγαθά που μας προσφέρει ο Δημιουργός. Και για να γίνουμε πιο ρεαλιστές, προκαλούμε την υπογεννητικότητα. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, και όχι οι προγαμιαίες σχέσεις, οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν.