Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( μακρινός και δύσκολος στόχος :: 19/2/2006 18:31:23) 

ΕΥΘΥΛΟΓΙΕΣ

Μακρινός και δύσκολος στόχος

Του ΕΥΘΥΜΗ ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

Πριν από ενάμισι μήνα, αρχή του έτους, για όσους θυμούνται (οι Έλληνες φημιζόμαστε για το ασθενές της μνήμης μας) το παιχνίδι του Ηρακλή εναντίον του ΠΑΟΚ στην έδρα του πρώτου χαρακτηριζόταν σαν παιχνίδι φωτιά για τη σωτηρία και των δύο. Την ίδια ακριβώς εποχή ο Μακεδονικός φαινόταν να παίζει άνετα και όλοι συζητούσαν για Ευρώπη και τα σχετικά. Ο Πανελλήνιος ακριβώς την ίδια εποχή ήταν η ανερχόμενη δύναμη στο πρωτάθλημα. Το Μαρούσι είχε μια σταθερή μεν πορεία αλλά δεν φαινόταν να ανησυχεί ιδιαίτερα τον Άρη για την κατάληψη θέσης πάνω από αυτόν στην τελική κατάταξη, και οι πιο ψαγμένοι περί τα καλαθοσφαιρικά θεωρούσαν ότι γρήγορα ή αργότερα ο Γ.Σ. Λάρισας θα μπει στη λίστα των υποψηφίων για υποβιβασμό. Από την άλλη, προς τα επάνω, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό και ήταν πρώτος στη βαθμολογία.

Σήμερα και παρά την μικρή περίοδο όπου προς στιγμή φάνηκε μια τάση επαλήθευσης των παραπάνω προσεγγίσεων η αρχική θέση της στήλης (προ διακοπής Χριστουγέννων) φαίνεται να επαληθεύεται.

Δυστυχώς για εμάς τους φιλάθλους, στα πρωταθλήματα που διεξάγονται στη χώρα μας σε οποιοδήποτε σπορ η τελική κατάταξη των ομάδων είναι σχεδόν προκαθορισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό πριν την έναρξή τους. Εξάλλου, αν υπήρχε στοίχημα για την τελική κατάταξη των ομάδων σε ζώνες, όλοι που θα έπαιζαν με πολύ ψηλή πιθανότητα θα κέρδιζαν.

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που βοηθούν τους αξιολογούντες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αξιοπιστία της ομάδος στο σύνολό της. Συνέπεια στα οικονομικά, και στις αποφάσεις από την αρχή σε συνδυασμό με την αντοχή σε αυτά τα δύο.

Το ρόστερ και η αγωνιστική αξία των παικτών που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Η παραμονή του προπονητή επί μακρόν στη θέση του.

Βέβαια οι ίδιοι άξονες είναι οι καθοριστικοί και για όλες τις χώρες του κόσμου και για όλα τα αθλήματα. Μια ελαφρά και πολύ γρήγορη ανασκόπηση των πεπραγμένων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό θα επιβεβαιώσει το ηλίου φαεινότερο της θέσης αυτής.

Για να γίνει απολύτως σαφής αυτή η προσέγγιση πρέπει να επαναδιευκρινιστεί ότι η πιστή τήρηση των παραπάνω είναι αυτή που εξασφαλίζει το πλασάρισμα των ομάδων.

Η Μάντσεστερ, η Τσέλσι, ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, το Μαρούσι, ο Ηρακλής στο βόλεϊ, η Ξάνθη κ.α είναι κλασικά παραδείγματα ομάδων που τηρώντας αυτές τις αρχές και με γνώμονα την απλή συνισταμένη τους πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό. Η ουσιαστική διαφοροποίησή τους στην ετήσια απόδοση σε σχέση με το αρχικό γκρουπ που ανήκουν προέρχεται από το ύψος της δαπάνης που δύνανται να κάνουν σύμφωνα με το μπάτζετ τους για απόκτηση παικτών. Όλα τα άλλα πηγαίνουν ρολόι.

Η ομάδα ξέρει ποιους θέλει και για τι ρόλους. Οι παίκτες ξέρουν ότι πληρώνονται τα συμφωνηθέντα κάθε πρώτη του μήνα. Ο προπονητής κτίζει σταθερά τι; Λεπτομέρειες συστημάτων και ειδικών καταστάσεων για τους αγώνες και δεν χρειάζεται να αρχίζουν όλα από την αρχή κάθε τρεις και λίγο. Το σημαντικότερο δε είναι πως δεν υπάρχουν άλλες συζητήσεις πλην της δουλειάς για τον επόμενο αντίπαλο.

Για την πλειονότητα των ομάδων μας αυτό είναι ένας μακρινός και δύσκολος στόχος