Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ενας σχεδόν άγνωστος τελικός :: 5/2/2006 20:34:26) 

ΕΥΘΥΛΟΓΙΕΣ

Ενας σχεδόν άγνωστος τελικός

Του ΕΥΘΥΜΗ ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

Μπορεί το μπάσκετ να είναι η κύρια, αλλά όχι η μόνη, πηγή για θέματα και προβληματισμούς αυτής της στήλης αλλά συχνά πυκνά κάνει τα αλματάκια της και σε άλλα αθλητικά και κοινωνικά θέματα.

Όσον αφορά το μπάσκετ για να μην είναι στενχωρημένο ότι το αμελούμε επειδή αυτόν τον καιρό δεν είναι και πολύ ελκυστικό θα αναφερθούμε λέγοντας ότι πλησιάζει η ώρα που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ιδίως στην ουρά με τις πραγματικά πιο αδύνατες ομάδες να μένουν σχετικά πίσω και θα προσπαθήσουν να βρουν τη λύση μεταξύ τους. Ο Πανελλήνιος είναι ένα ερωτηματικό στο πόσο θα αντέξει ή αν θα αντέξει μέχρι το τέλος στα ψηλά επίπεδα και αν θα ανατρέψει ισορροπίες. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ την άλλη αγωνιστική είναι καθοριστικό γι αυτόν.

Το αθλητικό γεγονός της ημέρας πάντως και ας φαίνεται παράξενο στους περισσότερους αναγνώστες διότι ίσως δεν ξέρουν ή ακόμη καλύτερα δεν έχουν ακούσει το σπορ αυτό είναι ο τελικός του football στις ΗΠΑ που παίχθηκε 6 μ.μ., ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα, στο Detroit στο Ford Field στάδιο. Μιλάμε για έναν τελικό που έχει την μεγαλύτερη τηλεοπτική θεαματικότητα από οποιοδήποτε άλλο επιμέρους αθλητικό γεγονός. Φυσικά και το κόστος του τηλεοπτικού χρόνου διαφήμισης είναι ανάλογο. Θα το παρακολουθήσουν ζωντανά πλέον των ογδόντα χιλιάδων θεατών και το κόστος των εισιτηρίων με μερικές επιπλέον παροχές κυμαίνεται από τις δύο ως τις έξι χιλιάδες δολάρια.

Στο συγκεκριμένο τελικό, τον τεσσαρακοστό, παίζουν οι Πίτσμπουργκ Στίλερς εναντίον των Σιάτλ Σίχοκς. Αυτός είναι μόνον ο εικοστός αγώνας στην φετινή περίοδο που δίνουν οι δύο ομάδες, που έφτασαν στον τελικό, οι οποίες μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα με τριάντα δύο ομάδες χωρισμένες καταρχήν σε οκτώ περιοχές.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σε αυτό το σπορ το οποίο κυρίαρχα και ίσος μοναδικά αναπτύσσεται στις ΗΠΑ αν και υπάρχουν και έξι ομάδες στη κεντρική Ευρώπη. Έχει μικρή διάρκεια, έως πέντε μήνες, λίγους αγώνες επειδή είναι πολύ "σκληρό" και επίπονο, πολλούς παίκτες η κάθε ομάδα, περίπου εβδομήντα, διαφορετικές ομάδες για την επίθεση, για την άμυνα, και για τις ειδικές καταστάσεις και από δώδεκα έως δεκαπέντε προπονητές η κάθε ομάδα. Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά εντυπωσιακά αλλά το εντυπωσιακότερο είναι ο υπερβολικά μεγάλος συντονισμός που απαιτείται μέσα σε μια τέτοια ομάδα με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν κάθε λεπτό ίσως και γρηγορότερα η μπάλα είναι στημένη στο έδαφος. Τι ουσιαστικά σημαίνει αυτό; Διαφορετικά συστήματα ή κομπίνες. Λένε αρκετοί ότι αυτά φτάνουν μερικές φορές τα τριακόσια για κάθε ομάδα.

Οι επτά διαιτητές του αγώνα προσπαθούν να αποδώσουν την απόλυτη δικαιοσύνη αλλά έχουν βοηθό τους το στιγμιαίο ριπλέι και τη υποχρέωση μέσα από ασύρματο μικρόφωνο που φέρουν επάνω τους να εξηγούν στο κοινό κάθε σφύριγμά τους και κάθε απόφασή τους. Όλα επάνω στο τραπέζι και μάλιστα άμεσα.

Γενικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα με εξαιρετική πολυπλοκότητα και απαίτηση οργάνωσης στην λεπτομέρεια. Ποιος άραγε θα είναι ο πρωταθλητής φέτος;