Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αθηνα 1991: οι "δικοι μασ" μεσογειακοι αγωνες :: 17/3/2006 20:32:24) 

Η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε τρία μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας το 1991. Ένα χρυσό στα 100μ. με εμπόδια, ένα αργυρό στα 100μ. και ένα χαλκινο στη σκυταλοδρομία 4Χ100.

ΑΘΗΝΑ 1991: ΟΙ "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέρασαν και δεν ακούμπησαν

του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΙΔΗ

Αδιάφοροι. Δεν χρειαζόταν να περάσουν δεκαπέντε χρόνια και να μεσολαβήσει η εμπειρία - ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τους Μεσογειακούς του 1991. Αρκούσαν δεκαπέντε μήνες για να περάσει στη λήθη εκείνη η διοργάνωση, η οποία επί της ουσίας ελάχιστα κατάφερε να προσφέρει στην πρωτεύουσα, από κάθε άποψη.

Οι θετικές εντυπώσεις από την άρτια τέλεση των αγώνων ήταν φευγαλέες, τα προσδοκώμενα έμμεσα κέρδη από τον τουρισμό και τη διεθνή προβολή της χώρας δεν αποτιμήθηκαν ποτέ με ακρίβεια, αλλά μάλλον παρέμειναν ευσεβείς πόθοι, ενώ τα μεγάλα έργα που είχε ανάγκη η Αθήνα εκείνης της εποχής δεν επισπεύσθηκαν σε καμία περίπτωση λόγω των Μεσογειακών.

Οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 1991, αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη σε όγκο αθλητική εκδήλωση που είχε φιλοξενηθεί μέχρι τότε επί ελληνικού εδάφους, αφού διεξήχθησαν 23 αθλήματα με τη συμμετοχή συνολικά 2.762 αθλητών από 18 χώρες. Εντούτοις, ο θεσμός δεν κατάφερε να προσεγγίσει σε δυναμική και σε απήχηση το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, πόσο μάλλον το Ευρωμπάσκετ, τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί μέσα στη δεκαετία που είχε προηγηθεί. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη (στην οποία παραχωρήθηκε η διοργάνωση κάποιων προκριματικών ομίλων μπάσκετ, προφανώς για… παρηγοριά), τα γήπεδα δύσκολα γέμιζαν, ακόμα και στα δημοφιλέστερα αθλήματα, παρά τις πολύ χαμηλές τιμές των εισιτηρίων. Τα μετάλλια για τους Έλληνες αθλητές έρχονταν βροχή απέναντι σε μέτριους αντιπάλους, ωστόσο οι φίλαθλοι έμειναν ασυγκίνητοι, παρακολουθώντας τους αγώνες μόνο και μόνο από περιέργεια… Εκείνη η διοργάνωση, άλλωστε, προμηνυόταν ως πρόβα τζενεράλε ενόψει της "Χρυσής Ολυμπιάδας" του 1996, αλλά λίγους μήνες νωρίτερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ψηφίσει Ατλάντα, με συνέπεια οι Έλληνες να απογοητευτούν από την απώλεια των Ολυμπιακών και να μην ενδιαφέρονται για ένα χαμηλής ποιότητας υποκατάστατο.

Ήσσονος σημασίας αποδείχθηκε και η παρακαταθήκη που άφησαν οι Μεσογειακοί στην Ελλάδα και ειδικότερα στον αθλητισμό της χώρας, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ένα καλό αγωνιστικό τεστ ενόψει των Ολυμπιακών του 1992. Σε επίπεδο υποδομών, όμως, δεν άλλαξε τίποτε προς το καλύτερο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το μόνο που έμεινε να θυμίζει την επένδυση των Μεσογειακών του '91, ήταν ο αθλητικός εξοπλισμός με το λογότυπο της διοργάνωσης, ο οποίος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στα στάδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ελλείψει χρημάτων για την αγορά καινούργιου εξοπλισμού…