Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( απολογισμός μιας δύσκολης αλλά γόνιμης διετίας :: 10/3/2006 19:57:45) 

Απολογισμός μιας δύσκολης αλλά γόνιμης διετίας

ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

Στις 07/03/04 η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής πήραν την εντολή να κυβερνήσουν το "σκάφος" της Ελλάδος και να υπερβούν τα αδιέξοδα και τις υστερήσεις αλλά κυρίως την αλαζονεία του "καθεστώτος" της μακράς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι υποσχέσεις από τη νέα διακυβέρνηση ήταν μεγάλες και αντίστοιχα υψηλές οι ελπίδες των πολιτών που τη στήριξαν. Η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε να αντιπαλέψει με τις παγιωμένες κυρίως επί ΠΑΣΟΚ αντιλήψεις της μετριοκρατίας, του συντεχνιασμού και της ήσσονος προσπάθειας, της χαμηλής παραγωγικότητας του κράτους αλλά και της οικονομίας (κρατικοδίαιτης κι αυτής σε υψηλό βαθμό), με τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με τη δημόσια διοίκηση και τα ΜΜΕ σε υψηλότατο βαθμό ελεγχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και βέβαια με τις ίδιες της τις αδυναμίες λόγω της μακράς αποχής από την άσκηση εξουσίας.

Πέρα από όλα αυτά της κληροδοτήθηκε ένα υπερδιπλάσιο πραγματικό έλλειμμα προϋπολογισμού από το δηλούμενο από το ΠΑΣΟΚ, γεγονός με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Όμως παρά το πρόγραμμα επιτήρησης της Ε.Ε. οι επιδόσεις της οικονομίας μας κρίθηκαν πρόσφατα θετικές, επιτρέποντας σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υψηλοί, οι εισπράξεις του κράτους αυξάνονται εντυπωσιακά, η ανεργία μειώνεται, τονώνονται οι επενδύσεις, μειώνονται οι μη αναγκαίες δαπάνες του κράτους, μειώνεται το δημόσιο χρέος, ιδιωτικοποιούνται προβληματικές επιχειρήσεις και τομείς, μπαίνει σε τροχιά αντιμετώπισης το τεράστιο ασφαλιστικό ζήτημα (κοινό για όλη την Ευρώπη). Τα 13 δισ. ευρώ που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της τετραετίας από το νοικοκύρεμα του κράτους διατίθενται για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και μείωση του δημοσίου χρέους.

Πάντως κι αν κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν, κανείς δεν μπορεί να της προσάψει έλλειψη καλών προθέσεων και προσπάθειας, με δεδομένο το αρνητικό περιβάλλον (π.χ. αλματώδης αύξηση τιμής πετρελαίου). Λάθη και αδυναμίες υπήρξαν, όπως παρεδέχθη και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη δεύτερη επέτειο της νίκης της ΝΔ, αλλά και η διαφάνεια προωθήθηκε, η διαφθορά βρίσκεται στο εδώλιο της δικαιοσύνης και τα όποια φαινόμενα ελλιπούς ή κακής διακυβέρνησης οδήγησαν σε παραιτήσεις ή αλλαγές προσώπων, φαινόμενα σχεδόν άγνωστα επί ετών ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα όμως της ΝΔ θα αξιολογηθεί στο τέλος της πρώτης τετραετίας της, ενώ είναι απολύτως εύλογο, μετά τόσα χρόνια παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι σημαντικοί στόχοι να επιτευχθούν ακόμη και στη δεύτερη τετραετία της σημερινής κυβέρνησης. Αυτήν την ευκαιρία τη δικαιούται η μεγάλη πλειοψηφία των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, που επί 20 (ή έστω έντεκα) χρόνια δεν εκφράστηκε στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η επιτυχής όμως ολοκλήρωση της πρώτης, και ακόμη περισσότερο της δεύτερης τετραετούς θητείας διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ, απαιτεί ένταση της προσπάθειας, συνοχή και συντονισμό του έργου, εντονότερη προβολή του και έναν επιτυχή συνδυασμό τομών στο κράτος και την οικονομία, που θα συμβαδίζουν με μέτρα ελάφρυνσης, στήριξης των ασθενέστερων και μιας λογικής αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε την 20ετή ευκαιρία εφαρμογής της δικής του πολιτικής, πρέπει ως υπεύθυνη αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις καταστροφολογικές και ιδιοτελείς προσεγγίσεις και να συμβάλει, ως υπεύθυνη πολιτική συνιστώσα, στην εθνική ανάκαμψη και πρόοδο. Γιατί "τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί"!