Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο αυταρχισμός του "μεσαίου χώρου" :: 29/3/2006 19:34:19) 

Ο αυταρχισμός του "μεσαίου χώρου"

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει πάρει τις αποφάσεις της. Το έχει δείξει διά λόγων και, κυρίως, διά των έργων της.

Παρά ταύτα, ενίοτε υποκύπτει (διολισθαίνει, για την ακρίβεια) στον πειρασμό (χάριν σκοπιμοτήτων) να δείξει (ανεπιτυχώς) ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται. Μάταιος κόπος.

Εκτός από τις γνωστές, πλέον, παλινωδίες, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως άλλος Ιανός.

Από τη μία, καταθέτει, νύκτωρ, τροπολογία (αντισυνταγματική κατά την αξιωματική αντιπολίτευση), με την οποία στέλνει υποχρεωτικώς 100.000 τραπεζοϋπαλλήλους στο ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων), με πρώτους εκείνους της Εμπορικής Τράπεζας.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά 15% έως 45% στην κύρια σύνταξη και κατά 40% στην επικουρική και αύξηση των ορίων ηλικίας (έως 15 χρόνια για τις γυναίκες, έως 10 χρόνια για τους άνδρες).

Από την άλλη, ομνύει στο διάλογο και την κοινωνική συναίνεση. Ο κ. Αλογοσκούφης την εγκωμιάζει και ο κ. Λιάπης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να θίξει τα κεκτημένα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις.

Είναι σαφές πως αλλαγές απαιτούνται, επί τα βελτίω όμως, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τόσο οι εργασιακές σχέσεις όσο και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο αράχνιαζε στα υπουργικά ράφια, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες φοβούμενες το πολιτικό κόστος δεν τολμούσαν να το αγγίξουν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει κάνει τις επιλογές της. Αντί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, αφαιρεί κεκτημένα, απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας στην κοινωνία.

Αρνείται το διάλογο με τους εργαζόμενους. Δεν επιθυμεί να ακούσει ούτε τις προτάσεις ούτε τα επιχειρήματά τους. Τους προειδοποιεί, μάλιστα, πως αν χρειαστεί θα επιβάλει τις αλλαγές (στις ΔΕΚΟ) με νόμο, ακόμη και αν διαφωνούν.

Η κυβέρνηση επέλεξε τη γραμμή της σύγκρουσης. Τώρα, ως επίδειξη δύναμης, παραμένει αδιάλλακτη με τους εργαζόμενους, ικανοποιώντας το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα των τραπεζιτών και του ΣΕΒ.

Ο κ. Καραμανλής, του "μεσαίου χώρου" και του "κοινωνικού κέντρου", σπέρνει ανέμους αυταρχισμού και σύντομα θα αναγκαστεί να θερίσει ανοιξιάτικες απεργιακές θύελλες.

Η χθεσινή έκλειψη Ηλίου κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Δυστυχώς, η ολική έκλειψη κάθε ενδιαφέροντος για εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους από τις κυβερνήσεις κρατάει χρόνια. Πολλά χρόνια.