Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( είναι τόσο δύσκολο; :: 10/3/2006 23:57:02) 

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ

Είναι τόσο δύσκολο;

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνα που δεν συνδέονται με οικονομικά μεγέθη; Άλλη μία αφορμή γι' αυτήν τη ρητορική, όπως αντιλαμβάνεσθε, ερώτηση ανακύπτει με την εικόνα που παρουσιάζει ο Θερμαϊκός κόλπος. Είχαμε πιστέψει ότι η βελτίωση που παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, θα ήταν μόνιμη. Δεν είχαμε πιστέψει, τουλάχιστον οι υποψιασμένοι, ότι ο προ διετίας ανακοινωθείς φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού θα άρχιζε τη λειτουργία του εντός ολίγον ημερών από την ανακοίνωσή του, αλλά δεν αναμέναμε κιόλας αυτή την καθυστέρηση.

Και εδώ με απλή λογική τίθεται το ερώτημα, τι χρειάζεται για να συσταθεί ένας φορέας που θα έχει την ευθύνη καθαριότητας, προστασίας και ελέγχου του τόσο σημαντικού για τη Θεσσαλονίκη χώρου. Απάντηση πρώτη: Κάποιος (πρόσωπο ή φορέας) που θα πιστέψει και θα ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Απάντηση δεύτερη: Μια ρύθμιση νομοθετική που θα καθορίζει το περιεχόμενο, το προσωπικό και την υπαγωγή του νεοσύστατου φορέα. Απάντηση τρίτη: Οικονομική πρόβλεψη της λειτουργίας του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείται κανένα ιδιαίτερα σοβαρό ποσόν για την ίδρυση και τη λειτουργία του. Απάντηση τέταρτη: Κάποιος να το ανακοινώσει. Εξ όλων αυτών έγινε μόνο το τέταρτο, για ευνόητους λόγους.

Έχει τονιστεί όμως επανειλημμένα ότι δεν αρκεί μόνο η κριτική, έστω και καθυστερημένα, προκειμένου να σώσουμε το σημαντικότερο στοιχείο της Θεσσαλονίκης, που είναι το υγρό στοιχείο, η ομορφιά και η ιστορία της, η αναπτυξιακή της προοπτική. Ο υπουργός Ανάπτυξης να ετοιμάσει έστω και τώρα μια διάταξη (τροπολογία) για την ίδρυση ΝΠΔΔ, με συντονισμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση, ΕΥΑΘ, Λιμενικό κ.ά.) με έδρα τη Ν.Α. και προσωπικό σε πρώτη φάση αποσπασμένο μέχρι τη θεσμική ολοκλήρωση του φορέα.

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει; Αρκεί κάποιος να ασχοληθεί, να το πιστέψει, να τρέξει, να φωνάξει, να εργαστεί μεθοδικά. Έτσι λύνονται τα προβλήματα, γιατί διαφορετικά η υποθαλάσσια, πέραν της αμφίβολης πλέον χρησιμότητας, θα διέρχεται υπό ύδατα φαιοπράσινου χρώματος. Αλλά και πέραν αυτού, κανέναν κάτοικο ή επισκέπτη αυτής της πόλης δεν ικανοποιεί η ρύπανση των υδάτων.