Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( θεσσαλονίκη, ανοχύρωτη πόλη :: 10/3/2006 20:02:20) 

Θεσσαλονίκη, ανοχύρωτη πόλη

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ http://www.critici.gr

Μια πόλη δεν αλώνεται ούτε με τις κάμερες ούτε με την καταστολή. Αλώνεται με τη σύγχυση της πολιτικής σκέψης των κατοίκων της.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι μια ανοχύρωτη πόλη όσο η πολιτική σκέψη των κατοίκων της θα είναι στην ανεργία. Όχι ότι η λοιπή Ελλάδα είναι κάστρο άπαρτο, αλλά εδώ έρχεται ο καθένας και με μερικές υποσχέσεις και μερικές κολακείες πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και οι Θεσσαλονικιοί, καλοδουλεμένοι ως αγοραστές, αντί να αναρωτηθούν, αντί να αμφιβάλουν, αντί να ψηλαφίσουν λιγάκι το εμπόρευμα, κλείνουν τα μάτια και αγοράζουν. Ενόψει δημοτικών εκλογών, οι πωλητές πανικοβάλλονται, γιατί τα γκάλοπ λένε ότι θα πουλήσει και ο κ. Καρατζαφέρης. Και έχει αρχίσει μια γκρίνια: Η Θεσσαλονίκη μας είναι ιδιόρρυθμη πόλη. Η Θεσσαλονίκη μας ρέπει προς τον εθνικισμό και το συντηρητισμό. Η Θεσσαλονίκη μας τελευταία ρέπει και προς τον "ψωμιαδισμό"! Κι αφού για φασισμό δεν μιλάει κανείς, σπεύδει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ (με αφορμή ένα φασιστικό χέρι στο συνέδριό του) να καταδικάσει οργίλος τον "πολιτικό" φασισμό.

Αντί να προσέξουν ότι κανείς δεν τολμάει να κατέβει στις εκλογές με τη σημαία του φασισμού, αντί να προσέξουν ότι κανείς δεν τολμάει να εγκαταλείψει τη σημαία της Αριστεράς, όλοι προσβάλλουν βάναυσα την κοινωνία με διαγνώσεις ροπών και ιδιορρυθμιών, για τις οποίες άλλοι χαίρονται και άλλοι δήθεν λυπούνται. Αλλά αν η κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι ένα άθροισμα ψήφων, η μόνη ιδιομορφία της είναι οι έντονες κοινωνικές αντιθέσεις που την οδήγησαν σε ψηλές εκφάνσεις πολιτισμού αλλά και σε σοβαρότατες πολιτικές συγκρούσεις. Η προσέλκυση, εντούτοις, μιας μερίδας της κοινωνικής βάσης από φασιστικές πολιτικές δεν είναι κοινωνικές ιδιομορφίες αλλά προσωρινές πολιτικές καταστάσεις, για τις οποίες μπορεί να υπάρχουν (και) κοινωνικές ερμηνείες, κυρίως όμως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ανοχύρωτη πόλη: κατόρθωμα μιας πολιτικής και αποτυχία μιας άλλης. Αυτή είναι η πολιτική κατάσταση. Και επειδή αυτή είναι αδύνατο να διαιωνιστεί, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα αλλάξει και προς τα πού. Στη σημερινή κοινωνία υπάρχει ένα ενδιάμεσο, σχετικά πολυάριθμο στρώμα κομματικών μελών και στελεχών που μεσολαβεί ανάμεσα στην κοινωνική βάση και την πολιτική κορυφή και διακινεί τον πολιτικό λόγο. Αυτό το στρώμα είναι το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή οριζόντια πολιτικά όρια, στο κομμάτι που ανήκει στην αριστερά πέφτει το βάρος της δημιουργίας ή της ανυπαρξίας του πολιτικού λόγου. Οι άνθρωποι που ανήκουν στο στρώμα αυτό δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εποχή που η ηρωική ήττα της αριστεράς πουλούσε έχει παρέλθει οριστικά. Ότι ακόμη και ο κ. Καρατζαφέρης μιλάει για κοινωνική εξέγερση σαν μπολσεβίκος και ο κ. Ψωμιάδης για κοινωνική αλληλεγγύη σαν σοσιαλιστής. Όταν οι ενδιάμεσοι αριστεροί εγκαταλείψουν τα αριστερά οικολογικά φύκια και τις σχετικές θεωρίες και στρωθούν στην παραγωγή αριστερού πολιτικού λόγου, τότε όλα θα είναι καλύτερα.