Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η περιφέρεια δέχεται πλήγματα από την αθήνα ) 

Η περιφέρεια δέχεται πλήγματα από την Αθήνα

Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προβαίνουν οι φοιτητές της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά την πληροφορία ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο επιδιώκει την ίδρυση Νομικής σχολής. Αν τελικά ιδρυθεί και λειτουργήσει δεύτερη Νομική σχολή στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί η Νομική σχολή Κομοτηνής. Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές έχουν τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων της θρακικής πόλης. Χαρακτηριστικό γεγονός, που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των φοιτητών της Κομοτηνής, είναι η άποψή τους ότι δεν έχουν αντίρρηση για την ίδρυση άλλης Νομικής σχολής, αρκεί αυτή να λειτουργήσει στην περιφέρεια. Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων και τα εξής: "Δεν είναι σκόπιμη η ίδρυση μιας δεύτερης Νομικής σχολής στην ήδη συγκεντρωτική και υδροκέφαλη Αθήνα. Πολύ περισσότερο, σε μια εποχή που η ανάγκη της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης είναι επιτακτική".

Όπως είναι γνωστό, η Πάντειος, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν μια ανώτατη σχολή, που προσέλαβε το χαρακτήρα πανεπιστημίου επειδή έτυχε να λειτουργεί στην Αθήνα. Εκεί τα πάντα επιτυγχάνονται με μια ακατανόητη απλότητα και οι απαντήσεις που δίνονται σε όσους διαμαρτυρηθούν περιέχουν το στοιχείο της αφέλειας. Όπως απαντά κανείς σε ένα νήπιο, όταν εκείνο αδυνατεί να αντιληφθεί μια πραγματικότητα. Ένας απαίσιος καισαρισμός κατέχει ορισμένους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, τους οποίους αδυνατεί να αντιμετωπίσει ο κάτοικος της περιφέρειας, που μένει έκπληκτος με αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τους λόγους για το χάος που επικρατεί. Πρόκειται για μια αποσταθεροποίηση, που μόνο όσοι την αντιλαμβάνονται και υποπτεύονται την προέλευσή της ανησυχούν βαθύτατα.

Οι φοιτητές της Κομοτηνής, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη σχολή τους, θίγουν και ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που κυριαρχεί επί δεκαετίες στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άρχισε να επεκτείνεται τώρα και στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο ίδρυσης Νομικής σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο "θα ισοδυναμούσε με την πλήρη αποδυνάμωση της σχολής της Κομοτηνής, καθώς θα ανοίξει ένα ακόμη δρόμο για φυγή μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή καθηγητών και φοιτητών".

Το πρόβλημα συνδέεται με την κατάληψη από ορισμένους επιστήμονες της Αθήνας εδρών καθηγητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Οι επιστήμονες αυτοί διαμένουν στην Αθήνα, διατηρούν εκεί τις επαφές τους και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πηγαινοέρχεται αεροπορικώς, για μία ή δύο ημέρες, διδάσκουν μέρος των μαθημάτων τους και επιστρέφουν πάλι στην Αθήνα. Ορισμένοι μοιράζονται τα μαθήματα με ένα λέκτορα ή επίκουρο καθηγητή ή ένα επιστημονικό συνεργάτη, οι οποίοι ουσιαστικά αναλαμβάνουν το βάρος της διδασκαλίας. Ο "κύριος καθηγητής" έρχεται και διαμένει μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη, μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Ο επιστήμονας αυτός, με την πρώτη ευκαιρία, εγκαταλείπει το περιφερειακό πανεπιστήμιο και καταλαμβάνει έδρα σε ανώτατη σχολή της Αθήνας, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο του. Ένας εκπαιδευτικός της κατηγορίας αυτής με ποιο ενδιαφέρον θα αγκαλιάσει τους φοιτητές του, όταν η σκέψη του βρίσκεται συνεχώς στην Αθήνα και όταν τους βλέπει μία φορά την εβδομάδα; Και ποιοι είναι εκείνοι που κινούν τους μηχανισμούς των μεταβολών αυτών;

Οι φοιτητές της Νομικής και οι απόφοιτοι Νομικών σχολών, που μένουν χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή από την πολιτεία, γιατί η επιστήμη τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη. Η εξουσία αυτή στη χώρα μας αδυνατεί σήμερα να επιτελέσει το έργο της, όχι γιατί δε διαθέτει ικανούς δικαστές, αλλά γιατί έχει ελάχιστους δικαστές. Με την αύξηση που παρουσιάζουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια, ο αριθμός των δικαστών πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστεί. Ας μη θεωρηθεί υπερβολική η διαπίστωση αυτή. Το ίδιο ισχύει και για την κατηγορία των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι δικαστές, ειδικότερα, στερούνται στοιχειωδών κοινωνικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τους πνίγουν όμως οι δικογραφίες. Απαιτούνται λοιπόν και άλλοι δικαστές, και αυτοί θα προέλθουν από τους ικανούς αποφοίτους των Νομικών σχολών.

Εξάλλου είναι και θέμα ηθικής τάξεως. Μέχρι πότε η Αθήνα θα ευνοεί τους ανθρώπους της; Μέχρι πότε θα υφαρπάζει έργο από την περιφέρεια; Η ακατανίκητη βουλιμία της την έχει μετατρέψει σε ένα άμορφο γιγαντιαίο συνονθύλευμα, που καταβροχθίζει τα πάντα στην προσπάθειά του να διατηρηθεί.