Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δυστυχώς, κακό ποδαρικό είχε η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας.

Άρχισε με το σχέδιο Ανάν και καταλήγει, τώρα, με τις υποκλοπές και τη γρίπη των πτηνών που, δυστυχώς, εμφανίσθηκε και στην περιοχή μας.

Το κακό με τη γρίπη των πτηνών συνέβη και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει, αφού σε τίποτε δεν ευθύνεται, αισθήματα ενοχής, ώστε και η ίδια να δράσει ως διοίκηση μιας χώρας η οποία δεν θέλει να είναι τριτοκοσμική και τους πολίτες να εμπνεύσει αναλόγως.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να δράσουμε εν θερμώ και χωρίς ψυχραιμία.

Όσοι παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης της γρίπης ανέμεναν αργά ή γρήγορα ότι κάτι θα συμβεί. Μόνο από τύχη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η αρνητική εξέλιξη.

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν προηγούμενο παγκόσμιας αποτελεσματικής διαχείρισης και συνεπώς δεν υπάρχει πρότυπο συμπεριφοράς.

Υπάρχει, όμως, η ευρωπαϊκή πρόταση την οποία, όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, έχουν εφαρμόσει μέχρι κεραίας.

Ως πολίτες θα παρακολουθήσουμε και θα συμμορφωθούμε με τις επίσημες υποδείξεις υπό δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη να υπάρχει διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση σε ό,τι συμβαίνει και η δεύτερη να μη λειτουργήσουν οι επιστήμονες ως μαθητευόμενοι μάγοι.

Χρειάζεται να επιδειχθεί σοβαρότητα από όλες τις πλευρές, κυβέρνηση, κοινό και επιστημονική κοινότητα, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που ανέκυψε.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να δει και την επόμενη μέρα, πώς δηλαδή εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν θα υποστούν τεράστιες απώλειες από τις παράπλευρες που προκαλεί το ατυχές γεγονός, είτε πρόκειται για τα πουλερικά είτε για τον τουρισμό.

Ο ιός εμφανίσθηκε σε άγρια πουλιά και δεν έχει επηρεάσει τα οικόσιτα. Και αυτό είναι θετικό. Αν κάπου θα πρέπει να ασκήσει τις επικοινωνιακές της δυνατότητες η κυβέρνηση, καλύτερα θα ήταν να το κάνει προς όφελος της χώρας.