Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ποια στοιχεία θα κρίνουν το ντέρμπι :: 21/2/2006 20:00:44) 

Ποια στοιχεία θα κρίνουν το ντέρμπι

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Ένα ντέρμπι "αιωνίων αντιπάλων" σήμερα και το αποτέλεσμα μοιάζει με αίνιγμα για πολύ δυνατούς λύτες. Οι προβλέψεις πραγματικά παρακινδυνευμένες και η εξήγηση είναι απλή. Ο γηπεδούχος Άρης έχει το σημαντικότερο ίσως ατού, παίζει στο Αλεξάνδρειο που θα έχει στις κερκίδες μόνον το κίτρινο χρώμα και θα θυμίζει "καμίνι".

Αλλά από την άλλη πλευρά τα προβλήματα από τους τραυματισμούς βασικών παικτών του Άρη, είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Παράλληλα η ψυχολογία του δεν βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της μετά την "ψυχρολουσία" στο κλειστό του Γαλατσίου.

Από την αντίπερα όχθη βρίσκεται ο "αναγεννημένος" ΠΑΟΚ με τον Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο του που έχει φάει με το κουτάλι τα ντέρμπι Άρη - ΠΑΟΚ και αντίστροφα.

Παράλληλα θα παραταχθεί στο παρκέ του Αλεξάνδρειου με αλλαγμένο ρόστερ σε σχέση με τον αγώνα του α' γύρου. Σίμονς, Εντιαγέ και Μακσάντσεφ είναι τα νέα πρόσωπα στην σύνθεσή του και από τους βασικούς παράγοντες της μεταμόρφωσής του.

Με τα ανωτέρω στοιχεία και για τις δύο ομάδες μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά το νικητή; Σίγουρα όχι, γιατί ο κίνδυνος να εκτεθεί είναι μεγάλος. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ ο νόμος της έδρας δίνει μια επιπλέον ισχύ στον γηπεδούχο.

Ο Άρης λοιπόν των μεγάλων προβλημάτων έχει σαν όπλο την πολύ υπολογίσιμη δύναμη της έδρας απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ με ανεβασμένη την ψυχολογία και με βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο. Πολύ λεπτές οι ισορροπίες του ντέρμπι. Άρα, το παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες και κατά πόσο ο φιλοξενούμενος να αντέξει στην πίεση του Παλέ.

Το ερώτημα επίσης που προβάλει είναι αν η τριάδα των διαιτητών (Μαστραφτσής, Πηλοΐδης, Ηλιόπουλος) θα μπορέσει να κρατήσει με αξιώσεις το έλεγχο του αγώνα. Για να είμαι ειλικρινής θα περίμενα η ΚΕΔ να αξιολογήσει το ντέρμπι ως αγώνα μεγάλης επικινδυνότητας και θα φρόντιζε να σφυρίξουν τουλάχιστον δύο πρωτοκλασάτοι διαιτητές. Δυστυχώς, το ντέρμπι υποβαθμίσθηκε με βάση την τελική σύνθεση της τριπλέτας των διαιτητών. Προφανώς, η ΚΕΔ προσπαθεί να αλλάξει την τακτική και τη φιλοσοφία της ανοίγοντας δρόμο για τους νέους ρέφερι. Μακάρι να βγει σήμερα δικαιωμένη.

Κατά τα άλλα στο σημερινό ντέρμπι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο η απόδοση ορισμένων παικτών που αποτελούν "βαρόμετρο" για τις δύο ομάδες (Στακ, Πάντιους, Καστλ) και από πλευράς ΠΑΟΚ (Βασιλειάδης, Γκαγκαλούδης και Μαυροκεφαλίδης).

Μεγάλο ερωτηματικό, που ίσως να κρίνει το ντέρμπι είναι και η παρουσία των ξένων των δύο ομάδων και βέβαια πάνω από όλα το καθαρό μυαλό και η τακτική και τα τρικ που διαθέτουν οι δύο πάγκοι. Ευχή όλων μας, πάντως, μέσα από το σημερινό μεγάλο ντέρμπι να κερδίσει πάνω από όλα το ίδιο το άθλημα.