Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( επιβολή κυρώσεων στους "πονηρούς" επιχειρηματίες :: 26/3/2006 20:27:11) 

Επιβολή κυρώσεων στους "πονηρούς" επιχειρηματίες

Ο κόσμος βοά για το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται γύρω από τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κοινοτικά κονδύλια

Του Δ. Παπαδημούλη*

Το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων έχει προσλάβει σημαντικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, αλλά και σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτό και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού μαρασμού που αποτελεί απόρροια της έμμεσης ή άμεσης απώλειας θέσεων εργασίας. Απαιτείται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες, επωφελούμενες από δημόσιες ενισχύσεις, προβαίνουν σε μετεγκαταστάσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με μια σημαντική απόφαση που έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία πριν από λίγες μέρες, ζητά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις επιχειρήσεις που έχουν επωφεληθεί από δημόσιες ενισχύσεις και οι οποίες μεταφέρουν το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωκοινοβούλιο λοιπόν κινητοποιείται θετικά και πιέζει. Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα και κυρίως τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές. Και εδώ τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναφέρει ποτέ στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενώ συγχρηματοδοτήθηκαν από αναπτυξιακούς νόμους και την Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό ή μείωσαν το προσωπικό τους ή έκλεισαν τομείς παραγωγής.

Αυτή η εξωφρενική διαπίστωση προκύπτει από απάντηση της επιτρόπου Ντ. Χούμπνερ, αρμόδιας για την περιφερειακή πολιτική, μετά από σχετική ερώτησή μου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσα με αφορμή λίστα με 991 επιχειρήσεις που έλαβαν κοινοτικούς πόρους την περίοδο 1995-99, αρκετές από τις οποίες δεν τήρησαν τους όρους των συμβάσεων χρηματοδότησης που αφορούσαν διατήρηση του προσωπικού, τη μη διακοπή ή τη μη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, καλούνταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:

"Γνωρίζει σε πόσες και ποιες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις για μη τήρηση των υποχρεώσεών τους στην Ελλάδα; Έχει ενημερωθεί σχετικά από τις ελληνικές αρχές; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει;"

Στην απάντησή της, τον Νοέμβριο του 2005, η επίτροπος τονίζει ότι: "Την ευθύνη για την παρακολούθηση των όρων μιας σύμβασης συγχρηματοδότησης φέρουν οι αρχές του οικείου κράτους μέλους.

"Το κράτος μέλος υποχρεούται να ενημερώνει την Επιτροπή για κάθε ουσιώδη μεταβολή.

"Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κοινοτική επιχορήγηση υποχρεούνται να διατηρούν το επίπεδο της επένδυσης για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών και να τηρούν όλους τους όρους της σύμβασης συγχρηματοδότησης μεταξύ της επιχείρησης και της δημόσιας αρχής που χορηγεί τη βοήθεια".

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί από τις ελληνικές αρχές στην Επιτροπή τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, ενώ ο κόσμος βοά για το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται γύρω από τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κοινοτικά κονδύλια, δεν έχει βρεθεί κυβέρνηση να αναφέρει στην Κομισιόν κάποιες έστω περιπτώσεις παραβάσεων. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει τον πίνακα των παραβιάσεων και να εφαρμόσει με αυστηρότητα τον νόμο για την επιστροφή των επιδοτήσεων, επιβάλλοντας στους παραβάτες τις σχετικές κυρώσεις.