Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο χοντλ, οι ιδέες και η απόλυση ) 

Ο Χοντλ, οι ιδέες και η απόλυση

Λόγω της φήμης του αγγλικού ποδοσφαίρου, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των αθλητικών δελτίων της ραδιοτηλεόρασης και των αθλητικών σελίδων των εφημερίδων. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, Γκλεν Χοντλ, απελύθη γιατί έκανε το λάθος να εκφράσει δημοσίως τις ιδέες του. Σε συνέντευξή του στους "Τάιμς" του Λονδίνου, ο Χοντλ υπεστήριξε ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πληρώνουν αμαρτίες τις οποίες είχαν διαπράξει σε προηγούμενες ζωές τους. Η δήλωση αυτή εξαγρίωσε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία -σχεδόν εν συνόλω- ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι, αλλά και την κυβέρνηση των Εργατικών, με αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να τον απολύσει.

Μέσα στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε -το ζήτημα άλλωστε κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία- ο Γκλεν Χοντλ προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν παραποιήθηκαν από τους "Τάιμς", αλλά παρερμηνεύθηκαν. Μίλησε για τη θεωρία της μετεμψύχωσης και για τους τρόπους με τους οποίους οι κακοί άνθρωποι τιμωρούνται στις επόμενες ζωές όταν έχουν διαπράξει παραπτώματα σε προηγούμενες. Όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, άλλωστε ο Χοντλ δεν ήταν καθόλου δημοφιλής ως προπονητής της εθνικής Αγγλίας, η οποία μάλλον απογοητεύει τους οπαδούς της. Ελέγχεται ακόμη για την αγάπη του προς το χρήμα και τη συμπεριφορά απέναντι στους παίκτες του.

Πολλοί λοιπόν έψαχναν ευκαιρία για να "πάρουν το κεφάλι" του. Και η… ευκαιρία τούς δόθηκε με την επίμαχη συνέντευξη. Η ουσία των δηλώσεων Χοντλ μπορεί αβίαστα να κριθεί αποδοκιμαστέα. Ωστόσο, δε νοείται σε μια χώρα η οποία θέλει να αποκαλείται δημοκρατική και η οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης στον κόσμο, να διώκεται ουσιαστικά για τις ιδέες του και να "καρατομείται" με συνοπτικές διαδικασίες ένας άνθρωπος επειδή εξέφρασε την άποψή του, όσο ακραία και αν είναι αυτή. Ακόμα και αν αυτός είναι ο προπονητής της εθνικής, θέση που για τους Βρετανούς εμπεριέχει μια "παιδευτική λειτουργία".

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καταρρίπτουν το μύθο της ανεκτικής βρετανικής κοινωνίας, τον οποίο με περισσή υποκρισία και μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να χτίσουν τα τελευταία χρόνια οι έχοντες την εξουσία, επίσημη και μη. Είναι, μάλιστα, η αυτοαποκαλούμενη "τέταρτη εξουσία", κατά βάση υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη αποπομπή, καθώς μπροστά στη δύναμή της αναγκάζονται να υποκλιθούν και να συμβιβαστούν οι άλλες -θεσμοθετημένες- αρχές. Η ίδια "τέταρτη εξουσία" που καταδικάζει, δικαίως, τις διώξεις ανθρώπων για τις ιδέες τους στη Χιλή, το Ιράν, το Ιράκ, ή τη Βόρειο Κορέα, έγινε αιτία να απολυθεί ο Χοντλ και τώρα επιχαίρει για το… μάθημα που έδωσε στον άσωτο υιό.