Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι υγρότοποι κινδυνεύουν :: 1/2/2006 19:25:40) 

Οι υγρότοποι κινδυνεύουν

Του Σάββα Αναστασιάδη, προέδρου του φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης

Η 2α Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των υγρότοπων. Κάθε χρόνο υπάρχουν 125 ημέρες που γίνονται εκδηλώσεις για κάποιες άλλες παγκόσμιες ημέρες.

Το μέγιστο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος αναδεικνύεται μέσα από τις παγκόσμιες ημέρες της προστασίας του περιβάλλοντος, της δασοπονίας, κατά της ξηρασίας, της λειψυδρίας κτλ. Υπάρχουν άραγε ιδιαίτεροι λόγοι να προβάλλονται στις 2 Φεβρουαρίου σε όλη την υφήλιο με εκδηλώσεις τόσο ειδικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως είναι αυτά των υγρότοπων; Είναι σε όλους γνωστές οι αξίες των υγρότοπων. Τόποι φιλόξενοι για χιλιάδες είδη πουλιών, ψαριών, θηλαστικών και φυτών, τόποι που μας παρέχουν άφθονο οξυγόνο, καθαρό νερό, τόποι που μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, μας παρέχουν τροφή, παράγουν πολιτισμό, είναι ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας και για τους πιο ειδικούς είναι τεράστιες "αποθήκες" γενετικού υλικού χάρη στο μεγάλο αριθμό ειδών που συναντά κάποιος σε αυτούς. Ο ισχυρός και πολύπλοκος χαρακτήρας των υγρότοπων απαιτεί από τους ανθρώπους σεβασμό. Πολλές φορές η υποβάθμισή τους δημιουργεί προβλήματα, που κάποτε γίνονται έντονα. Θάνατοι πουλιών και ψαριών και κίνδυνοι για την υγεία των επισκεπτών είναι κάποιες από τις "αντιδράσεις" αυτών των οικοσυστημάτων.

Η χώρα μας αναγνώρισε την αξία τους προστατεύοντας θεσμικά καταρχήν τους έντεκα υγρότοπους της συνθήκης Ramsar. Δυστυχώς η θεσμική θωράκιση δεν ήταν το μόνο ζητούμενο. Ήταν απαραίτητοι οι μηχανισμοί οργάνωσης και ελέγχου. Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της συνθήκης Ramsar δεν χάθηκε μόνο πολύτιμος χρόνος, αλλά υποβαθμίστηκαν υγρότοποι, όπως αυτός της λίμνης Κορώνειας. Η καταστροφή της Κορώνειας έπληξε το κύρος της χώρας μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη γειτονική λίμνη Βόλβη και τον ποταμό Ρήχιο.

Πριν από τρία χρόνια άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτοι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, θεσμός χρήσιμος και ευέλικτος στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των υγρότοπων.

Για το φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης η 2α Φεβρουαρίου 2006 δεν είναι ημέρα γιορτής των υγρότοπων αλλά ημέρα περίσκεψης.