Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο πανελούδης, ο μαρκόπουλος και ο "εγκλωβισμός" :: 7/2/2006 21:14:10) 

Ο Πανελούδης, ο Μαρκόπουλος και ο "εγκλωβισμός"

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο σημερινός ΠΑΟΚ, είναι σαφώς βελτιωμένος από τον ΠΑΟΚ επί Πρέλεβιτς. Το λέει η εικόνα της ομάδας, το λένε τα αποτελέσματα, το δηλώνουν οι ίδιοι οι παίκτες (Μαυροκεφαλίδης). Τι συνέβη τελικά και μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο ο Δικέφαλος και "…είναι πλέον ομάδα" (δήλωση Μαυροκεφαλίδη).

Το πάλεψε ο Σούλης Μαρκόπουλος σε όλους τους τομείς και ειδικά στην άμυνα. Έκανε και δυο διορθωτικές κινήσεις (Σίμονς, Μακσάντεφ) και ο ΠΑΟΚ "νοικοκυρεύτηκε" σαν ομάδα. Στην άμυνα οι αριθμοί είναι πλέον αψευδείς μάρτυρες. Στις εννέα πρώτες αγωνιστικές η ομάδα δεχόταν μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι 81,6 πόντους. Τα τελευταία πέντε παιχνίδια (επί Μαρκόπουλου) ο ΠΑΟΚ βελτίωσε αισθητά την άμυνά του, μια και δέχεται σε κάθε παιχνίδι κατά μέσο όρο 71,8 πόντους.

Η αρχική εικόνα που παρουσίασε ο Σίμονς τρόμαξε τον Μαρκόπουλο και τους υπεύθυνους της ΚΑΕ. Τελικά όμως, όταν έχεις να κάνεις με παίκτες Αμερικανούς, που έρχονται στη μέση της χρονιάς θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί στις κρίσεις μας. Ο Σίμονς τόσο στη Λάρισα όσο και στο Γαλάτσι ήταν μεταμορφωμένος προς το καλύτερο και έδειξε ότι μπορεί να δέσει στη χημεία της ομάδας του. Η συμβολή του στις δύο αυτές νίκες ήταν καθοριστική. Το ίδιο ισχύει και για τον Μακσάντεφ που δείχνει να δίνει επιθετικές λύσεις στον ΠΑΟΚ και να εξελίσσεται σε μια υπολογίσιμη μονάδα για τον Δικέφαλο.

Αν ο Μαρκόπουλος σταθεί τυχερός και επιλέξει και έναν ακόμα αξιόλογο περιφερειακό (οργανωτή και σκόρερ), τότε το ρόστερ του ΠΑΟΚ θα είναι με όλη τη σημασία της λέξης γεμάτο. Η αλήθεια είναι μία και πρέπει να λέγεται. Από την αρχή της χρονιάς ο Τάκης Πανελούδης "πυροβολήθηκε" και αμφισβητήθηκε όσο κανείς άλλος παράγοντας στην ιστορία του μπάσκετ.

Οποιοσδήποτε άλλος άμα ήταν στη θέση του θα το είχε "βάλει στα πόδια" ή θα προέβαινε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις "στιγματίζοντας" τον ίδιο του τον εαυτό. Με το πάθος, το τσαγανό και την αγάπη του προς τον ΠΑΟΚ που τον διακρίνει, έδειξε καρτερικότητα και όταν ωρίμασαν οι διάφορες καταστάσεις και ξεμπλοκαρίσθηκε από διάφορες δεσμεύσεις, μπόρεσε να λειτουργήσει πιο ελεύθερα. Συνεργάστηκε άψογα με τον Μαρκόπουλο και έβγαλαν τον ΠΑΟΚ από το τέλμα. Με έξι νίκες πλέον στο ενεργητικό του ο Δικέφαλος, δείχνει ότι μπορεί να αποκτήσει πλέον τη χαμένη του αγωνιστική αξιοπιστία και να περάσει στην αντεπίθεση. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πανελούδης ήταν "εγκλωβισμένος" ένεκα συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων. Προτίμησε επειδή "φοράει παντελόνια" και είναι λεβέντης, να δεχθεί ο ίδιος την περισσότερη "λάσπη" και αμφισβήτηση παρά να φορτώσει σε άλλους τις ευθύνες και να αποκαθηλώσει κόσμο. Και τελικά πιστεύω ότι διάλεξε το σωστό δρόμο.