Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα, με το οποίο ζητείται σε έντονο ύφος η άμεση άρση της απαγόρευσης εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου σπόρου καλαμποκιού της Monsanto (MON 810) έφερε στη δημοσιότητα την Τρίτη 10 Ιανουαρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ".

H είδηση ήταν γνωστή εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς ήλθε στο φως λίγα μόλις 24ωρα μετά τη Βαλκανική Συνδιάσκεψη κατά των μεταλλαγμένων, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, γύρω στις γιορτές μια άλλη είδηση ήλθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από την Greenpeace. Η έγκριση για πειραματικές καλλιέργειες σε εργαστήριο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη είχε δοθεί χωρίς οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να γνωρίζουν το παραμικρό.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για τόσο σοβαρά ζητήματα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και να ερμηνευτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από το ζήτημα των μεταλλαγμένων, διότι, όπως οι ειδικοί επισημαίνουν, η διαδικασία προώθησής τους στην ευρωπαϊκή αγορά είναι απόλυτα νόμιμη.

Ο δρόμος για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά άνοιξε από το Σεπτέμβριο του 2004, όταν η Κομισιόν επέτρεψε την εισαγωγή 17 διαφορετικών ειδών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών καλαμποκιών της Mosanto για φύτευση και πώληση στις 25 χώρες της Ε.Ε. Ακόμη και εάν η χώρα μας αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο των συγκεκριμένων σπόρων στην επικράτειά της, η Κομισιόν δεν δέχθηκε το αιτιολογικό της απόφασης και απαίτησε την εναρμόνιση της Ελλάδας με τη συγκεκριμένη στάση.

Από την πλευρά της, η ΓΕΣΑΣΕ -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά τη στάση του αγροτικού κόσμου- ζητά την άμεση προσφυγή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, γεγονός που δείχνει ότι η κοινή γνώμη απαιτεί μία σκληρότερη στάση απέναντι στο θέμα των μεταλλαγμένων.

Μήπως ήλθε η ώρα να μιλήσουν οι ειδικοί πάνω στο θέμα; Μήπως θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που γνωρίζει και τα ευρωπαϊκά θέματα, να πάρει θέση;