Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( στο ίδιο έργο θεατές; :: 31/1/2006 18:41:00) 

Στο ίδιο έργο θεατές;

γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Σε ομάδες της Θεσσαλονίκης αγωνίζονται σήμερα μερικά από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, τον Στέλιο Ηλιάδη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη (ακόμη 24 ετών είναι) του ΠΑΟΚ, τον Παναγιώτη Λαγό και τον Γρηγόρη Παπαζαχαρία του Ηρακλή, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο του Άρη ως τον Χάρη Παπά της Καλαμαριάς, σ' αυτή την πόλη βρίσκει κανείς 5-6 μονάδες που στα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν (μερικοί ήδη αποτελούν) μέλη της Εθνικής ομάδας.

Οπως επιβάλλει η φυσική νομοτέλεια, όταν μια μέρα αυτά τα παιδιά ηλικίας "20+" ετών αποκτήσουν εμπειρίες και παραστάσεις, θα είναι πολύ καλύτερα για να διεκδικήσουν το μερίδιο της επιτυχίας που τους αναλογεί. Το ερωτηματικό είναι αν ως τότε θα παραμείνουν στις σημερινές ομάδες τους ή θα υποκύψουν στις "σειρήνες", από Αθήνα μεριά ή εξωτερικό.

Γιατί, αν συμβουλευτεί κανείς το πρόσφατο παρελθόν, η Θεσσαλονίκη είχε στα χέρια της ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον Άρη έπαιζαν οι Χαριστέας, Δέλλας, Κατεργιαννάκης, Μαυρογενίδης, στον Ηρακλή… βασίλευε ο Κωνσταντίνου και χανόταν ως τα 30 του ο Στολτίδης, στον ΠΑΟΚ έγιναν "άνδρες" ποδοσφαιρικά οι Οκκάς, Καφές, Βενετίδης. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα; Είτε ανήκουν στους τρεις της Αθήνας, είτε κάνουν καριέρα εκτός συνόρων. Στη Θεσσαλονίκη έκαναν μόνο τα "αγροτικά" τους, αλλά τα καλύτερά τους χρόνια τα πέρασαν αλλού.

Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Ο Παπάς ανήκει ήδη στον Ολυμπιακό, ενώ Λαγός, Παπαδόπουλος και Χριστοδουλόπουλος εμπλέκονται σε σενάρια μεταγραφών. Οι τρεις της Θεσσαλονίκης πλήρωσαν και ακόμη πληρώνουν με βαθμολογικό κόστος το τίμημα της ανάδειξης νέων ταλέντων, για να τους πουλήσουν -μερικές φορές και σε τιμή ευκαιρίας- και τις πιο παραγωγικές τους σεζόν να τους καρπωθούν άλλοι! Λες κι είναι δύσκολο, για ομάδες με έτσι κι αλλιώς περιορισμένες απαιτήσεις αυτή την εποχή, να κάνουν λίγα χρόνια υπομονή και να απολαύσουν τους καρπούς. Εδώ ολόκληρος Παναθηναϊκός και μέσα σε τόσα χρόνια γκρίνιας προωθεί 20άρηδες πληρώνοντας πανάκριβο τίμημα. Στον ΠΑΟΚ, όμως, οι οπαδοί βρίζουν τους πιτσιρικάδες και στον Ηρακλή τους πουλάνε οι διοικήσεις.