Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( χαμένοι (μέσα) στις υποκλοπές :: 8/2/2006 20:17:07) 

Χαμένοι (μέσα) στις υποκλοπές

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το πολιτικό θερμόμετρο, το οποίο ανέβηκε κατακόρυφα και λίγο απέχει από το χτυπήσει "κόκκινο". Η αιτία, βεβαίως, δεν είναι άλλη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, στον αστερισμό του οποίου κινείται, πλέον, η χώρα. Στο προσκήνιο και, κυρίως, στο παρασκήνιο της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Ένα σκάνδαλο, το οποίο, προϊόντος του χρόνου, καθίσταται ολοένα και πιο σύνθετο και πολύπλοκο.

Και ενώ τα αρχικά ερωτήματα, από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, παραμένουν αναπάντητα από την ευρισκόμενη σε αμηχανία -τουλάχιστον- κυβέρνηση, η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις. Μοιραία το θέμα κυριαρχεί στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, στη Χαριλάου Τρικούπη, στη Βουλή (αίθουσα και καφενείο), στον Άρειο Πάγο και όπου συχνάζουν περισσότεροι από ένας Έλληνες. Οι συζητήσεις στη Βουλή είναι έντονες και οι αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, με τη χρήση ενίοτε βαρύτατων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών, έχουν αποκτήσει, επ' εσχάτων, μόνιμο χαρακτήρα.

Στο ΠΑΣΟΚ βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία αφενός να ξεφύγουν, έστω για λίγο, από την παθογενή εσωστρέφειά τους και αφετέρου να αποδείξουν ότι μπορούν να ασκήσουν δυναμική και πραγματική αντιπολίτευση. Προς τούτο, ο πρόεδρος του κόμματος ανέβασε -προχθές- τους τόνους και ζήτησε την παραίτηση των τριών εμπλεκομένων με την υπόθεση υπουργών. Χθες, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών" και ότι "κάθε φορά που μιλούν οι υπουργοί, επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι συγκαλύπτεται η αλήθεια". Παρά ταύτα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένος και προχώρησε σε κίνηση-ρελάνς, εισηγούμενος την υποβολή προτάσεως μομφής κατά της κυβερνήσεως.

Αξίζει, νομίζω, να υπενθυμίσουμε ότι το να ζητά η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση την παραίτηση υπουργού ή εν προκειμένω υπουργών αποτελεί συνήθη πρακτική. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τον κ. Καραμανλή, όταν από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως φώναζε, ευκαιρίας δοθείσης (πλημμύρες, κλείσιμο της εθνικής οδού, Οτσαλάν), ότι "δεν υπάρχει κράτος" και ζητούσε την κεφαλή επί πίνακι του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Ποιο ήταν (και δυστυχώς θα είναι) το αποτέλεσμα; Κανείς υπουργός δεν πρόκειται να παραιτηθεί από ευθιξία (ότι, σπανιότατο το φαινόμενο), θα συσταθεί μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή και αυτή όχι για να αποκαλύψει και να φτάσει στην αλήθεια, αλλά για να συγκαλύψει τις όποιες ευθύνες. Η νεότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της χώρας μας βρίθει ανάλογων περιπτώσεων. Εν προκειμένω, αυτή η υπόθεση των υποκλοπών μυρίζει, βρομάει και ζέχνει από μακριά. Πλήθος τα σοβαρότατα ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα. Πρόκειται για εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών και κυβερνήσεων; Αφορά σε πόλεμο μεταξύ επιχειρηματιών; Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Ίσως να πρόκειται για μία πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη ιστορία απ' ό,τι φαίνεται.

Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, ουδείς μπορεί να εμφανίζεται έκπληκτος και κυρίως οι νυν και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι κυβερνήσεις τους ψήφισαν τον "τρομονόμο" (2001) και τον "ευρωτρομονόμο" (2004) και οι ευρωβουλευτές τους συντάχθηκαν με τις επιταγές της Κομισιόν και του κ. Μπους για το φακέλωμα των επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών. Για να μην ξεχνιόμαστε…