Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( το κράτος - σκιά :: 13/2/2006 17:29:07) 

Το κράτος - σκιά

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Το θέμα των ημερών, η περιβόητη υπόθεση των υποκλοπών με τα τηλέφωνα-σκιές, χρωματίστηκε κάποια στιγμή από τη δήλωση πως δεν θίχτηκαν τα εθνικά μας θέματα από αυτές τις "παράνομες συνακροάσεις". Η δήλωση προφανώς έγινε για το τελετουργικό του πράγματος και όχι επειδή περίμενε κανείς να γίνει πιστευτή από οποιονδήποτε. Απόδειξη: το 89% των Ελλήνων δεν το πιστεύει. Οι αγνώστου ταυτότητας ωτακουστές σίγουρα θα μειδίασαν ακούγοντας μια τέτοια δήλωση. Αν μάλιστα είχαν και λίγο ουσιαστικότερη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει σε ορισμένα από αυτά τα εθνικά θέματα, όπως π.χ. αυτό της Κύπρου, τότε θα το διασκέδαζαν πραγματικά. Ακόμη περισσότερο όταν διαβάσουν γνώμες ακραιφνών πατριωτών για το δέον γενέσθαι στο μαρτυρικό νησί.

Στην Κύπρο, το μόνο θετικό στοιχείο το τελευταίο διάστημα ήταν η πορεία του Μάρκου Παγδατή στο αυστραλιανό τουρνουά τένις. Στο πολιτικό σκέλος μόνο σύγχυση και υποχώρηση υπάρχει. Για παράδειγμα, όταν δύο συνοδοιπόροι του ηρωικού "όχι" στο σχέδιο Ανάν δηλώνουν ο ένας πως "το σχέδιο Ανάν το θέλουν μόνο οι εχθροί μας" και ο άλλος ότι "οι αλλαγές που προτείναμε κάνουν το σχέδιο Ανάν βάση εποικοδομητικού διαλόγου", τότε κατανοεί ο καθένας τη θολούρα της λεγόμενης "απορριπτικής γραμμής". Όταν μάλιστα ο ένας από τους δύο δεν είναι κανένας κοινοτάρχης αλλά ολόκληρος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι επεξεργασμένη πολιτική προοπτική για το τι θα ακολουθούσε μετά το δημοψήφισμα του 2004 δεν υπήρχε και δυστυχώς φαίνεται πως εξακολουθεί να μην υπάρχει. Έτσι, αμήχανοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις Πούτιν και ανήμποροι επικαλούνται το πατριωτικό φρόνημα όσων Ελληνοκυπρίων μεσιτών διάβασαν λάθος τις ηρωικές κορόνες πριν το δημοψήφισμα και συμπράττουν στην εκποίηση προς λογής-λογής ξένους των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Ας το προσέξουμε: Τα τελευταία δύο χρόνια οικοδομήθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο μέρος τόσα τετραγωνικά μέτρα όσα δεν είχαν οικοδομηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια ενώ σαράντα χιλιάδες έποικοι ήρθαν στα κατεχόμενα μέσα στο 2005! Μαντέψτε ποιων περιουσίες καταπατήθηκαν.

Εσχάτως έχει πέραση στις "ανένδοτες γραφίδες" η φιλολογική φράση "υπάρχει η τάση διεθνώς να νομιμοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κατοχικό καθεστώς". Αυτό πάλι τι είναι; Φυσικό φαινόμενο, για το οποίο η δική μας πλευρά δεν μπορεί να κάνει κάτι;

Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Από τι επηρεάστηκε ο πρόεδρος Πούτιν και μας λέει πως "το βόρειο τμήμα δίνει αγώνα για τη λύση του Κυπριακού"; Ας προσέξουμε, μας μιλά για βόρειο τμήμα. Ούτε κατεχόμενο ούτε καν τουρκοκυπριακό. Για ποιο λόγο άραγε το ευρωκοινοβούλιο, παραδοσιακά φιλικό προς τη δική μας πλευρά, συγκροτεί χωριστή επικοινωνία με εκλεγμένους του ψευδοκράτους;

Οι φιλολογικές εκφράσεις είναι καλές όταν θέλεις να κρύψεις την υποκλοπή της λογικής εκείνων που στηλίτευες ως ενδοτικών, οι οποίοι προειδοποιούσαν για τη διεθνή απομόνωση, που αντέχεται μόνο και μόνο επειδή κάποιοι διορατικοί, παρά τις λοιδορίες των "εθνικά ασυμβίβαστων", συνέδεσαν τα εθνικά μας θέματα με την Ευρώπη.

Σήμερα όμως το κατεχόμενο μέρος πάει να βγει από τα αζήτητα του διεθνούς παιχνιδιού και να μετατραπεί σε σκιά του νόμιμου κυπριακού κράτους. Το ακολουθεί παντού, υποκλέπτει την οντότητά του και όταν το φως είναι κατάλληλο φαίνεται μεγαλύτερο. Και κάτι τελευταίο: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι κοντά μας όταν εμείς απομακρυνόμαστε από αυτήν -από πεποίθηση ή από ανικανότητα.