Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( 7 ωρες πισω :: 19/1/2006 21:32:42) 

7 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Kάθε χώρα ασκεί εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντά της, δημιουργεί συμμαχίες και συνεταιρισμούς όπου τη συμφέρει και επιλέγει πώς και ποτέ θα υποστηρίξει κάποιον. Η Αμερική βρίσκεται στην κυρίαρχη θέση λόγω της οικονομικής δύναμής της να δείχνει την προτίμησή της με πιο χειροπιαστά μέσα. Αλλά και ως στρατιωτική υπερδύναμη έχει τη δυνατότητα να παίζει τον ισχυρό διαπραγματευτή σε όλες τις μεγάλες και μη διπλωματικές κρίσεις. Της δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να προωθεί τα συμφέροντά της με το δικό της γνώμονα.

Για το λόγο αυτό οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν επενδύσει στη σύσταση ομάδων πίεσης στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι ομάδες αυτές, γνωστές και ως lobby firms, λειτουργούν σαν εκπρόσωποι των συμφερόντων ή της χώρας την οποία εκπροσωπούν, με κύριο γνώμονα την προώθηση της ατζέντας που έχει καθοριστεί από τους εργοδότες τους. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι ομάδες πίεσης δημιουργούν διασυνδέσεις και φιλίες με πολιτικούς, συμβούλους και παράγοντες. Έτσι είναι σε θέση να γνωρίζουν ό,τι δεν γράφονται στις εφημερίδες και ό,τι συμβαίνουν στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον. Το lobbying είναι η βασική πολιτική τακτική που λειτουργεί στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη καθυστερημένη όσον αφορά αυτήν την πρακτική. Για αυτό και το βράδυ των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο Ανάν στη Νέα Υόρκη οι αλλαγές του κειμένου ωφέλησαν την Τουρκία με επακόλουθο την απόρριψη του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους, για αυτό και η αργοπορημένη αντίδραση από την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις ΗΠΑ και για αυτό θα είμαστε απροετοίμαστοι και την επόμενη φορά. Εκτός εάν αντιδράσουμε. Οι κυβερνήσεις του παρελθόντος αμέλησαν τη σημασία του lobbying με δραματικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίση στη νήσο Ίμια. Δεν προβλέψαμε, δεν ενημερωθήκαμε και τρέχαμε τελευταία στιγμή στους Αμερικανούς να αποτρέψουν τη σύρραξη.

Η γειτονική Τουρκία γνωρίζει τη σημασία και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ομάδα πίεσης που έχουν στήσει και μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμά τους με επιτυχία. Με συστηματική προσπάθεια το τουρκικό lobby έχει πείσει την Ουάσιγκτον ότι είναι το παράδειγμα προς μίμηση του Δημοκρατικού Ισλάμ. Για αυτό και οι εκάστοτε ένοικοι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 15 χρόνια ασκούν μία φιλοτουρκική πολιτική. Για αυτό και ο Βρετανός πρωθυπουργός πιέζει για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας στις μέλλουσες διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μία ομάδα πίεσης στην Ουάσιγκτον, αν θέλει να ελπίζει σε πραγματικές διπλωματικές επιτυχίες στο μέλλον. Η σύσταση μιας τέτοιας ομάδας είναι μία επένδυση για την ελληνική πολιτική, η οποία με ορθή λειτουργία της θα αποφέρει αποτελέσματα όχι μόνον στην τωρινή κυβέρνηση αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.