Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο τέλειος αυτόχειρας :: 17/3/2006 20:49:42) 

Ο τέλειος αυτόχειρας

Του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

"Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) με πολιτική απάτη. Και γι' αυτό για τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες".

Πρόκειται για την πιο σοβαρή καταγγελία των τελευταίων χρόνων που αφορά τη χώρα μας. Αυτά δεν ειπώθηκαν ούτε από το Εκοφίν, ούτε από κάποιο άλλο κοινοτικό όργανο, ούτε φυσικά από κάποιο ευρωπαϊκό λόμπι που κάθε τόσο μας κοντράρει. Εάν όλα αυτά είχαν ειπωθεί από κάποιον Ευρωπαίο επίτροπο και μανδαρίνο, είναι σίγουρο ότι στη χώρα μας θα ακολουθούσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Όλα αυτά δυστυχώς χρεώνονται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη.

Είναι σχεδόν αδιανόητο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να προβαίνει σε τέτοιες διαπιστώσεις όσο και αν διακατέχεται από εκνευρισμό απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Όποια ερμηνεία και αν επιχειρήσει να δώσει κανείς στα λεγόμενα του κ. υπουργού, το συμπέρασμα είναι μελαγχολικό. Να το αποδώσουμε σε πολιτική αφέλεια, σε πολιτική ανεπάρκεια ή σε έλλειψη συνείδησης του κ. Αλογοσκούφη για τη μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει εκ των πραγμάτων από την κρίσιμη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας; Δυστυχώς, για όλα αυτά στην Ευρώπη μάς λοιδορούν. Βγάζουμε από μόνοι μας τα μάτια μας και θα ταίριαζε γάντι στον κ. υπουργό ο τίτλος "ο τέλειος αυτόχειρας".

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τα πολιτικά πυρά του κ. Αλογοσκούφη, παρότι θεωρητικά στρέφονται ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα πλήττουν την ίδια μας την οικονομία και κατ' επέκταση τα ίδια τα εθνικά μας συμφέροντα. Η εμπάθεια και ο πολιτικός φανατισμός, όπως υπογράμμιζε ο Γεώργιος Ράλλης, είναι ο χειρότερος σύμβουλος για έναν πολιτικό. Αυτός ο κακός σύμβουλος πρέπει να συνοδεύει τον κ. Αλογοσκούφη που κάθε τόσο από τον τυφλό αντιπασοκισμό του οδηγείται σε πολιτικές πεπονόφλουδες.

Ο κ. Αλογοσκούφης αποδίδει στο ΠΑΣΟΚ τεράστιες ικανότητες πολιτικής εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας μας και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο. Δηλαδή, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, για χρόνια ολόκληρα κανένας οικονομικός θεσμός, καμία στατιστική υπηρεσία, κανένα κοινοβούλιο, καμία οικονομική επιτροπή, ούτε και αυτός ο ίδιος, που προΐστατο του οικονομικού τμήματος του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάφεραν να συλλάβουν την απάτη του ΠΑΣΟΚ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, για πολλά χρόνια οι οικονομικοί δείκτες που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον τιμάριθμο ήταν δείκτες πλασματικοί. Σε λίγο φοβάμαι ότι θα κληθούμε από τον κ. υπουργό να αποδεχθούμε ότι τα όσα έζησε και καρπώθηκε για πολλά χρόνια ο Έλληνας ως καλό βιοτικό επίπεδο ήταν και αυτά αυταπάτη. Αλλά ας τραβήξουμε το συλλογισμό στα άκρα. Ακόμη και αν κάνουμε δεκτό τον ισχυρισμό του κ. υπουργού, ότι το ΠΑΣΟΚ διέπραξε πολιτική απάτη και έκανε λαθροχειρίες, γιατί αυτό πρέπει να γίνεται στοιχείο καταγγελίας όταν ο στόχος και το αποτέλεσμα ήταν να τοποθετηθεί η χώρα μας στον πυρήνα ενός σταθερού γεωοικονομικού και γεωπολιτικού πεδίου που ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο μάλιστα που στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, ζούσαμε την απόλυτη τραγωδία της αποσταθεροποίησης και των εμφυλίων.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές ζητήθηκε η παραίτηση κάποιου υπουργού. Ίσως είναι η πρώτη φορά που το αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι απόλυτα δίκαιο. Πράγματι, ή ο κ. Αλογοσκούφης διέπραξε πολιτικό ατόπημα και οφείλει να τον παραιτήσει ο κ. πρωθυπουργός ή όσα ισχυρίζεται είναι πραγματικότητα και τότε προκύπτει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα εθνικής ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ και η λύση δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο μέσα από το δρόμο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.