Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ''επί των ημερών σας…'' :: 3/3/2006 19:26:49) 

''Επί των ημερών σας…''

''Επί των ημερών σας τα ίδια κάνατε''. Η γνωστή επίκληση επαναλήφθηκε πλειστάκις την εβδομάδα που πέρασε. Δεν τιμά όμως, αντίθετα εκθέτει όσους την επικαλούνται. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, όχι γιατί θα επαναλάμβανε τα κακώς κείμενα του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί έκανε σημαία της τη θεραπεία τους και μάλιστα ανεβάζοντας ''ψηλά τον πήχη'' κατά την προσφιλή έκφραση.

Εάν τα δύο χρόνια θεωρούνται λίγα για την υλοποίηση των υποσχέσεων, ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με τα μικροοικονομικά μεγέθη, έχει καλώς. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με την καθημερινή διαχείριση, όπου σημειώνονται πρακτικές χειρότερες και πιο αλγεινές από αυτές που στηλιτεύτηκαν.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων συνοδεύεται από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι ναυτικοί επιστρατεύονται σε απεργίες οι οποίες δεν κηρύχθηκαν παράνομες. Σε αυτή τη στήλη είχα γράψει ακριβώς πριν από έναν χρόνο ότι το ''κοινωνικό κέντρο'' ήταν το τελειότερο και αποτελεσματικότερο επικοινωνιακό εύρημα που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα να μετατρέψει αυτό το άνευ περιεχομένου πολιτικό ευφυολόγημα σε πολιτική πρακτική. Σε αυτό εξάλλου στηρίχθηκαν οι ελπίδες μέρους του δυσαρεστημένου εκλογικού σώματος που στήριξε τη σημερινή κυβέρνηση.

Αντίθετα όμως μετατράπηκε στις γνωστές πολιτικές διαχείρισης. Ο κόσμος, οι πολίτες αυτής της χώρας δεν τρώνε ''κουτόχορτο''. Γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται περισσότερα από αυτά που νομίζουμε όλοι οι υπόλοιποι. Δεν ανέμενε κανείς στα δύο χρόνια να λυθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα. Είχαν ωστόσο πείσει ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και διαχείρισης της καθημερινότητας. Ήλπιζε η κοινωνία πως υπήρχε δυνατότητα για διεύρυνση της δημοκρατίας και των θεσμών. Αντ' αυτών βλέπει μία σκληρή συντηρητική παράταξη μέρα με τη μέρα να θυμάται τις παλιές ένδοξες εποχές, να μην μπορεί να πείσει με την πολιτική της και να επαναλαμβάνει το γνωστό ''και εσείς το ίδιο κάνατε''. Αλλά αυτή τη φορά η επανάληψη ακούγεται ως φάρσα.

Η αόριστη επίκληση της ίδιας πολιτικής πρακτικής δεν βοηθά την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με τη δέουσα πολιτική και κοινωνική ευαισθησία τα διογκούμενα προβλήματα της κοινωνίας. Από τη μια συγχέει πολιτικές πρακτικές και αποφάσεις που σαφέστατα βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την άλλη αναδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της να δημιουργήσει πολιτική, δηλαδή να κυβερνήσει. Υπό αυτό το πνεύμα τι μπορεί να αναμένει ο πολίτης, η κοινωνία; Πιθανώς αυτό που ένας βουλευτής της συμπολίτευσης λεκτικά αποτύπωσε, στην προσπάθειά του να πείσει τον ομοτράπεζό του πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο, δηλαδή να μας επιστρατεύσει όλους η κυβέρνηση ως μέσο σωφρονισμού και πειθαρχίας στις επιλογές της.

Στέλιος Αγγελούδης