Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( προβοκάτσιες… :: 9/2/2006 19:20:26) 

ΣΤΗΛΗ: ΣΤΗ ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ

Προβοκάτσιες…

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Η Τουρκία -κοσμική και θρησκευόμενη- κρατά την αναπνοή της, μέχρι να βεβαιωθεί ποιος όπλισε το χέρι του νεαρού δολοφόνου του πατέρα Ανδρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα.

Ο δολοφόνος ήθελε να εκδικηθεί την "προσβολή" στον προφήτη από τις γελοιογραφίες των ευρωπαϊκών εφημερίδων; Κινήθηκε μόνος του, ερμηνεύοντας με τον προφανώς διαταραγμένο ψυχισμό του την ταραχή που προκάλεσε το θέμα των γελοιογραφιών; Ενθαρρύνθηκε από τις υστερικές αντιδράσεις των εθνικιστών στην Τραπεζούντα, που μιλούν για σκοτεινές χριστιανικές δυνάμεις, οι οποίες υπονομεύουν την τουρκική εξουσία στην ιστορική αυτή Πόλη του Εύξεινου Πόντου; Ο φόβος ότι επρόκειτο για μεθοδευμένη πρόκληση σκιάζει τη σκέψη όλων. Σε όλα τα χείλη βρίσκεται η λέξη προβοκάτσια.

Η θρησκευόμενη Τουρκία σκέφτεται ότι η δολοφονία είναι ακόμη μία από τις μεθοδεύσεις των σκοτεινών υπηρεσιών του ατατουρκικού κατεστημένου, που κρυμμένες στα βάθη του κράτους θέλουν να συκοφαντήσουν το Ισλάμ και τις θρησκευόμενες μάζες. Η σιωπηλή πλειοψηφία ενοχλείται από την ξεδιαντροπιά των γελοιογραφιών, αλλά δεν δυσκολεύεται να δει ότι η παρεκτροπή σε εξτρεμισμούς δικαιώνει τελικά τους υβριστές του Ισλάμ. Στη μεγάλη αυτή πλειοψηφία απευθύνθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, για να καταδικάσει τη στυγερή δολοφονία και να ζητήσει από όλους προσοχή.

Η κοσμική ή secular Τουρκία φοβάται για τις επιπτώσεις που η δολοφονία μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή εικόνα της. "Όταν εκτονωθεί η έκρηξη της οργής στην Τεχεράνη και πειθαρχήσουν οι διαδηλωτές στη Δαμασκό, αυτό που θα μείνει στη μνήμη όλων είναι ότι ένας καθολικός ιερέας δολοφονήθηκε στην Τουρκία". Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν αντιδρά επιθετικά στη λογική αυτή. Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει ενεργά όχι μόνο στην αποκλιμάκωση της σημερινής κρίσης για τις γελοιογραφίες αλλά στη γενικότερη οργάνωση των δύσκολων σχέσεων ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση, επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η αποδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -στη χριστιανική λέσχη- διαλύει την αίσθηση της απόρριψης και του αποκλεισμού που κυριαρχεί σήμερα στις ισλαμικές παρυφές της Ευρώπης, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τον οργανισμό των χωρών της Ισλαμικής Διάσκεψης, με τον οποίο η Τουρκία διατηρεί ισχυρούς πλέον δεσμούς μετά την εκλογή του νέου του γραμματέα.

Η κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν δίνουν ωστόσο ακόμη μία διάσταση στη γενικευμένη αίσθηση της προβοκάτσιας. Καλούν όλους να σκεφτούν πώς δημιουργήθηκε η κρίση των γελοιογραφιών. Όταν πριν από τρεις μήνες δημοσιεύτηκαν στη Δανία οι επίμαχες γελοιογραφίες, ο Τούρκος πρέσβης στην Κοπεγχάγη εξήγησε λεπτομερώς στην κυβέρνηση του κ. Ρασμούσεν τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το γεγονός. Έκτοτε οι γελοιογραφίες αναδημοσιεύτηκαν, "σαν κάποιος να πάτησε το κουμπί", όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ερντογάν, σε όλη την Ευρώπη. Οι φορείς της λογικής της σύγκρουσης των πολιτισμών ενθαρρύνουν αυτές τις κινήσεις, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός, που προειδοποιεί ότι οι νέοι αυτοί σταυροφόροι "παίζουν με τη φωτιά". Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποιεί με κάθε τρόπο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην Ευρώπη η "πόλωση" που επιδιώκουν οι νεοσταυροφόροι. Ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση μπορεί να έχει για την Τουρκία μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνέπειες του ψυχρού πολέμου. Στην πόλωση του ψυχρού πολέμου στηρίζονταν όλα τα αυταρχικά δίκτυα που ποδηγετούσαν την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Τα ίδια αυτά δίκτυα αναζητούν σήμερα απεγνωσμένα στηρίγματα. Ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ θα διευκόλυνε την επιβίωση και ενδεχομένως την ανάκαμψή τους.