Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( φοβερό! "υπέκλεψαν" και την ανεργία :: 1/3/2006 19:39:29) 

Φοβερό! "Υπέκλεψαν" και την ανεργία

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν διεξαχθεί κατά την τελευταία πενταετία -τουλάχιστον- στη χώρα μας οι ερωτηθέντες ανέδειξαν (και συνεχίζουν να αναδεικνύουν) ως πρώτο πρόβλημα, μακράν των υπολοίπων, την ανεργία μαζί με την οικονομική κατάστασή τους (την τσέπη τους δηλαδή).

Ομοίως το ίδιο "αχτύπητο δίδυμο" προέκυψε (και προκύπτει) τόσο στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου όσο και στις εκθέσεις της Eurostat της ιδίας χρονικής περιόδου. Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO (26 Φεβρουαρίου "Έθνος") περί την ανεργία οι ερωτηθέντες στο συντριπτικό ποσοστό 91,9% θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ίδια ή και χειρότερη. Στο αντίστοιχο ερώτημα περί την οικονομία το ποσοστό αγγίζει το 86%. Βεβαίως υπάρχει και ένα μικρό έως ελάχιστο ποσοστό (5,9% στην πρώτη και 10,7% στη δεύτερη) το οποίο είδε βελτίωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είτε πρόκειται για μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών είτε για κάποιους συμπολίτες μας, που έχουν μία ιδιάζουσα ή περίεργη σχέση με το χιούμορ, ή τέλος πρόκειται για πολίτες οι οποίοι χρήζουν ιατρικής και επιστημονικής υποστηρίξεως.

Το μέγεθος των προβλημάτων (ανεργία, ακρίβεια, ανασφάλεια κτλ.) τα οποία βιώνουν η πλειοψηφία των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων το γνωρίζει και το αναγνωρίζει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Άρα μία συζήτηση για την ανεργία, όπως η προχθεσινή στην ολομέλεια της Βουλής, είναι λογικό ότι αναμενόταν με έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Αφενός να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφετέρου να αναζητηθούν τρόποι, να συζητηθούν και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, εν προκειμένω των νέων, να χτυπηθεί αυτός ο βραχνάς, ο οποίος εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί έχει καταστήσει τους Έλληνες ως τους πλέον απαισιόδοξους για το παρόν και το μέλλον τους πολίτες εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως των "15" (οσονούπω και των "25"…).

Εν πάση περιπτώσει όσοι ανέμεναν ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα έθεταν το δάχτυλο εις τον τύπον των ήλων απογοητεύτηκαν. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι υποκλοπές με ολίγη από την πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών.

Καραμανλής και Παπανδρέου επεδόθησαν εις το γνωστό "άθλημα" της κοκορομαχίας, επιστράτευσαν τις γνωστές κορόνες και γέμισαν τα αυτιά μας με ανούσιες, άγονες και επιζήμιες αντεγκλήσεις, κατηγορίες και υπονοούμενα.

Δεν κατέθεσαν ούτε παρουσίασαν κάποιο σχέδιο, έστω μία ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος για το οποίο υποτίθεται ότι συζητούσαν.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων το μέγα θέμα της ανεργίας χάθηκε πίσω από τους "καπνούς" των άσφαιρων πυρών που αντάλλαξαν Καραμανλής και Παπανδρέου. "Βούτηξε" στα θολά νερά των αλληλοκατηγοριών και τελικώς "πνίγηκε" μέσα στη θάλασσα της κυβερνητικής αδιαφορίας αφενός και της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης του χρονίζοντος προβλήματος αφετέρου.