Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( στο περιθώριο η βόρεια ελλάδα :: 3/1/2006 19:54:26) 

Στο περιθώριο η Βόρεια Ελλάδα

Γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις μπλοκάρουν τα επενδυτικά σχέδια και ανοίγουν την ψαλίδα κέντρου-περιφέρειας

"Η Θεσσαλονίκη βεβαίως και είναι ερωτική πόλη", έλεγε πρόσφατα σε δημοσιογραφική παρέα πολιτικό στέλεχος. "Έρχονται οι Αθηναίοι, 'κάνουν τη δουλειά τους' και φεύγουν". Υπό αυτήν την έννοια βεβαίως και είναι ερωτική πόλη η πόλη μας. Επ' αμοιβή.

Ενδεικτικός της κατάστασης ήταν ο τίτλος της "Μ" στις 15 Δεκεμβρίου: "Ερωτική πόλη η Θεσσαλονίκη, αλλά για δουλειές πάμε Αθήνα". Στο δε ρεπορτάζ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι "η Αθήνα είναι πολύ απλά ολόκληρη η Ελλάδα". Σύμφωνα με τον ίδιο, "τα έργα υποδομής που έγιναν στην Αθήνα με αφορμή τους Ολυμπιακούς άνοιξαν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια".

Το ζήτημα του υδροκέφαλου κράτους η "Μ" το έχει θίξει πολλές φορές. Μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά στον προϋπολογισμό του 2006 μπήκε νυστέρι στα κονδύλια. "Χάνει λεφτά η Βόρεια Ελλάδα - Ο προϋπολογισμός του 2006 πλήττει άμεσα ολόκληρη την περιφέρεια" ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Μ" στις 22 Νοεμβρίου.

Χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ήρθε να ανακινήσει πάλι το ζήτημα. "Αποκομμένοι από τα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων αισθάνονται οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες", αναφέρει το ρεπορτάζ στη σελίδα 23. Το 45% των παραπόνων που υποδέχεται ο Σύνδεσμος έχει να κάνει με τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις αγκυλώσεις που μπλοκάρουν τα επενδυτικά σχέδια.

Γνωστό είναι ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής περνούν τον περισσότερο καιρό είτε στο αεροπλάνο είτε στα βαγόνια του Ιντερσίτι. Για ψύλλου πήδημα, για μία υπογραφούλα, είναι αναγκαία η μετάβαση στην Αθήνα.

Γνωστό είναι επίσης ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης παρά τη διοικητική αναδιάρθρωσή του δεν έχει αποκτήσει (και προφανώς δεν πρόκειται) τις αρμοδιότητες που θα συνέδραμαν υπέρ της αποκέντρωσης. Ακόμη κι αν δουλεύει πάνω σε σημαντικά ζητήματα για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, την κορδέλα του έργου τελικά υπουργός από την Αθήνα θα έρθει να την κόψει. Γιατί εκεί είναι (δυστυχώς) η ουσία της πολιτικής. Στην κορδέλα.

Το τι χρειάζεται να γίνει για να υπάρξει επί της ουσίας αποκέντρωση το έχουμε γράψει πολλές φορές και δεν υπάρχει λόγος να το επαναλάβουμε. Αυτό που μένει είναι η πολιτική βούληση. Υπάρχει;