Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση :: 15/1/2006 19:17:49) 

Αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση

Το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι προοδευτικό φιλολαϊκό. Αντίθετα, είναι κατά βάση ένα αντιδραστικό Σύνταγμα

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ*

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει ήδη ανοίξει, αν και επίσημα οι διαδικασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από τον Απρίλιο του 2006. Παρόλο που τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μόνον σε γενική περιγραφή, σαν ιδέες, έχουν γίνει ολοφάνερες οι βαθύτερες στοχεύσεις και το αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο παρά ένα Σύνταγμα ακόμη πιο αντιδραστικό.

Βεβαίως, και το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι προοδευτικό φιλολαϊκό. Αντίθετα, είναι κατά βάση ένα αντιδραστικό Σύνταγμα, που κατοχυρώνει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνον παραμένουν περιορισμένα και πίσω από τις ανάγκες, αλλά, ακόμη και όταν διακηρύσσονται, οι διακηρύξεις αυτές είναι κενές περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία κτλ.

Από αυτήν την άποψη, επομένως, το ισχύον Σύνταγμα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση. Χρειάζεται αλλαγές τέτοιες που να κατοχυρώνουν: - την εθνική ανεξαρτησία και θα ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία, - θα διευρύνουν τα ατομικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, - θα προωθούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της εκάστοτε κυβέρνησης, θα καθιερώνει το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το κόμμα μας στο παρελθόν είχε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι: Μπορεί με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων να γίνει αναθεώρηση σε τέτοια κατεύθυνση;

Οχι. Με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και τις πολιτικές επιλογές που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να περιμένει κανείς αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση. Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία αυτή, για να προωθήσουν τις αλλαγές που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, να βγάλουν δηλαδή από τη μέση ό,τι δυσκολεύει την προώθηση των συμφερόντων τους. Πάρτε, για παράδειγμα, το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με δεδομένη τη θέση της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «μη κερδοσκοπικά» τα ονομάζουν, για να κρύψουν την πραγματικότητα, είναι φανερό ότι μια αναθεώρηση του Συντάγματος θα οδηγήσει σε νομιμοποίησή τους και την παραπέρα επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

Με άλλα λόγια, θέλουν να βγάλουν τα όποια εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν για την πλήρη ασυδοσία στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα με τους υφιστάμενους περιορισμούς στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

Είναι ακόμη προφανές πως και τα δύο κόμματα θα χρησιμοποιήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να προωθήσουν την παραπέρα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην Ε.Ε. και την αναγνώριση της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου απέναντι στο Σύνταγμα της χώρας. Είναι ακόμη ανοιχτός ο κίνδυνος να προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας (έλεγχος της δράσης των κομμάτων με πρόφαση τη δημοκρατική λειτουργία τους, όπως συμβαίνει με τα λεγόμενα ευρωπαϊκά κόμματα, που έχουν συγκροτηθεί στην Ε.Ε.).

Επομένως, με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων δεν μπορεί να περιμένει κανείς αναθεώρηση που θα κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πριν από όλα ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού κινήματος.