Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι απαιτήσεις των καιρών :: 7/1/2006 13:00:34) 

Οι απαιτήσεις των καιρών

Του Σάββα Τσιτουρίδη, βουλευτή Κιλκίς (ΝΔ)

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια ανάγκη για να συνταιριάξει ο τόπος το βηματισμό του με τις απαιτήσεις των καιρών. Εκτιμώ πως την ανάγκη αυτή την αισθάνεται η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα. Είναι πολύ θετικό ότι ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που έπρεπε, εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές. Ποιες διατάξεις θα αφορά, με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις είναι μια μεγάλη συζήτηση, που τώρα αρχίζει.

Οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και σκοπό τη δημιουργία ενός Συντάγματος που θα λειτουργεί ως σύγχρονο εργαλείο στις πολιτικές διαδικασίες και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς μας.

Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και το πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης μέσα στο οποίο κινούμαστε επιτάσσουν να έρθουμε σε ακολουθία με τις νέες κοινωνικές συνθήκες.

Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των θεσμών διαφάνειας, αλλά και η επανεξέταση της διάκρισης των εξουσιών, οι νέες τεχνολογίες και τα ζητήματα που εγείρονται είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα μπορούσε να αγγίξει η επικείμενη αναθεώρηση.

Είναι η ώρα των μεγάλων και υπεύθυνων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτεί ο πολίτης. Είναι η ώρα για τομές και μεταρρυθμίσεις.

Οφείλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές, οι οποίες, όμως χρειάζονται και την αντίστοιχη συνταγματική βάση. Μεταξύ των άλλων, στόχος είναι να απελευθερώσουμε τη δύναμη της παιδείας και να καταστήσουμε τη χώρα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στόχος είναι η διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα. Στόχος είναι η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν το δάσος και τις δασικές εκτάσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους δρομολογούμε ευρύτατο δημόσιο διάλογο και προετοιμάζουμε την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Με όραμα ένα νέο πολιτικό πολιτισμό και με κατεύθυνση τον εκσυγχρονισμό της πολιτείας μας και της κοινωνίας μας, η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος καθίσταται αναγκαία, για να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της νέας εποχής. Η πρόκληση είναι μεγάλη για όλους μας.