Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η "Θ" σήμερα προσφέρει στους αναγνώστες της το ετήσιο χρονολόγιο του 2005. Σε δεκάξι σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε, να κόψετε και να κρατήσετε στο αρχείο σας, τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, καταγεγραμμένα κατά ημέρα και μήνα.

Το 2005 ήταν μια χρονιά χωρίς πολλές εξάρσεις, σαν όλες τις άλλες θα λέγαμε. Τώρα που συνηθίσαμε και την τρομοκρατία… Περί τις δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις συνέβησαν ανά τον κόσμο, με "κορυφαίο" χτύπημα αυτό του Λονδίνου, τον περασμένο Ιούλιο. Μια εξέλιξη που άνοιξε το δρόμο για την τροποποίηση των δεδομένων του διεθνούς και εγχώριου δικαίου στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με νομοθετήματα που επιτρέπουν τις παρακολουθήσεις μέσων επικοινωνίας. Αποφάσεις που, κατά πολλούς, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο εσωτερικό η πολιτική κίνηση σημαδεύτηκε από τις πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, τη δικαστική δίωξη του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος και την κάθαρση στην εκκλησία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι στοχεύει κατά της διαπλοκής, ενώ παράλληλα προωθεί μεταρρυθμίσεις (νομοσχέδια για ΔΕΚΟ, Ολυμπιακή, κόστος υπερωριών κ.ά.) που προκαλούν συζητήσεις και εντάσεις.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να διαφεύγει της φθοράς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το κυβερνητικό σχήμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπεισε για την αντιπολιτευτική του δεινότητα, πόσο μάλλον για το κάτι παραπάνω. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανήλθε στο προσκήνιο, έστω για μία μόλις εβδομάδα, με ένα βιβλίο… αναμνήσεων, προκαλώντας με τη μαρτυρία του για τη σκοτεινή νύχτα των Ιμίων (1996).

Μεγάλη εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που πήραν το χρίσμα της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως νωρίτερα είχε πετύχει και η Τουρκία, αμφότερες με την υποστήριξη της Αθήνας.

Στον αθλητισμό η εθνική ομάδα μπάσκετ βρέθηκε ξανά, έπειτα από 17 χρόνια, στην κορυφή της Ευρώπης. Παράλληλα έσωσε την εθνική μας τιμή, αφού η ομάδα ποδοσφαίρου του Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το παγκόσμιο κύπελλο της Γερμανίας.

Ο ελληνισμός συγκλονίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρίας Helios στην Αττική, το οποίο παρέσυρε στο θάνατο 121 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια.

Οι απώλειες ήταν ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της απερχόμενης χρονιάς: οι Μανώλης Αναγνωστάκης και Μίλτος Σαχτούρης της ποίησης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μιχάλης Γενίτσαρης και ο Γιώργος Ζωγράφος της μουσικής, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης του τραγουδιού, ο Γιώργος Μουζάκης της επιθεώρησης, η Λήδα Τασοπούλου του θεάτρου, οι Τζορτζ Μπεστ και Λισιέν Λορέν του ποδοσφαίρου, οι Αλέκος Αλεξανδράκης και Γρηγόρης Γρηγορίου του σινεμά, ο Στέλιος Παπαδημητρίου του ιδρύματος Ωνάση, οι Χαρίλαος Φλωράκης και Κώστας Κάππος της πολιτικής, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' κ.ά.