Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η περιφέρεια στενάζει :: 18/2/2006 17:05:48) 

Η περιφέρεια στενάζει

Όσο και αν διάφορες θεραπαινίδες των εκάστοτε εξουσιών, μέσα στην άγνοιά τους και την εθελοδουλία τους, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συμμετοχής περιφερειακών εκπροσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, το ολοένα και διευρυνόμενο χάσμα κέντρου και περιφέρειας τους αφήνει έκθετους στην κοινή γνώμη.

Οι Έλληνες αγρότες μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2000 ως το 2005, έχασαν το 20% του εισοδήματός του. Η ανεργία σε πόλεις όπως η Φλώρινα έχει φθάσει στο 28%, η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη ελληνική πόλη, ο δεύτερος, υποτίθεται, πόλος ανάπτυξης της χώρας, αντιμετωπίζει μία επιταχυνόμενη αποβιομηχάνιση με την ανεργία να καλπάζει στο 17% και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της να καταρρέει, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ομολογεί ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη "Μ" και αξίζει να διαβασθεί, παρατηρεί ότι παρά τις υπερδεκαετείς προσπάθειες της Ελλάδας, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Εγνατία και ο άξονας Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ), ούτε υπήρξε ουσιαστική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός και χώρος για να αναφερθούν εδώ.

Είναι τόσο οξύ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ελληνικές περιφερειακές πόλεις, ώστε ακόμη και ο ευφυής πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αντί να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο δείκτη ευφυΐας που θα πρέπει να έχουν οι εισαγόμενοι στα ΤΕΙ φοιτητές, το επικέντρωσε στο μικρό αριθμητικό περιορισμό τους στα περιφερειακά ΤΕΙ, αν τεθεί ως όριο εισαγωγής το 10!

Όταν, όμως, αντιμετωπίζεις οξύ πρόβλημα ανεργίας, όταν η ύπαιθρος ερημώνεται και οι περιφερειακές πόλεις χάνουν και την τελευταία ικμάδα αξιόλογων κοινωνικών στελεχών τους, τα οποία καταφεύγουν στην Αθήνα για το μέλλον τους, όταν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του Έλληνα φορολογούμενου, υπογειώνονται τα καλώδια της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο, ακόμη και στην τελευταία γειτονιά και οι κάτοικοι της Κοζάνης πνίγονται από τις παρενέργειες του λιγνίτη, τότε είναι ειρωνεία να υποστηρίζεται δημοσίως από επίσημα χείλη ότι το ενδιαφέρον τώρα, μετά την πολύχρονη αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας από την πρωτεύουσα, στρέφεται στην περιφέρεια.

Ο ανασχηματισμός δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες και οι ειδήσεις που δημοσιεύονται δείχνουν τη συνέχιση του έντονου ενδιαφέροντος αποκλειστικώς και μόνο για το κέντρο με την επίκληση του αριθμητικού του πλεονεκτήματος.

Όμως, αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο. Πρώτο θύμα της η περιφέρεια αλλά παράλληλο θύμα της η ίδια η πρωτεύουσα. Η οποία θα μείνει σε λίγα χρόνια χωρίς ενδοχώρα.

Αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της χώρας από τους δύο κυρίαρχους πολιτικούς φορείς που την κυβέρνησαν και την κυβερνούν, θα το επισημαίνουμε εντόνως από τις στήλες αυτές.

Καλόν είναι να μην αναγκάσουν τους πολίτες της Βορείου Ελλάδος να νιώσουν ότι διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Θα το μετανιώσουν…