Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τι εξυπηρετεί ο ανασχηματισμός; :: 30/1/2006 18:01:08) 

Τι εξυπηρετεί ο ανασχηματισμός;

Τα προβλήματα παραμένουν κι αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις επιλογές προσώπων όσο με τις πολιτικές επιλογές

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης (αμφιβάλλουμε αν πλέον παίζει τον ίδιο ρόλο και για τους πολίτες), πριν να συντελεστεί. Κι αυτό γιατί το ενδεχόμενο αλλαγών στην (όποια) ομάδα διαχείρισης της εξουσίας δίνει τροφή για παρασκήνιο, ονοματολογία και επί το λαϊκότερο προσφέρεται για άφθονο (πολιτικό βεβαίως) κουτσομπολιό.

Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών. Παρά τις διαψεύσεις και την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ανακοίνωσή του. Προφανώς τα ονόματα που θα διαδεχθούν αυτούς που πρέπει να φορτωθούν στην πλάτη τους λάθη (τα οποία σε δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποδίδονται συλλογικά και όχι να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα) ακόμη "μαγειρεύονται", ώστε να υπάρξει η έξωθεν καλή μαρτυρία περί της αποτελεσματικότητας των ενεργειών του αρχηγού της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι σε τι θα εξυπηρετήσει ο ανασχηματισμός, όταν γνωρίζουμε ότι κατευθύνεται προς την αλλαγή προσώπων, που ούτως ή άλλως δεν συμμετέχουν τα μέγιστα στα διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Αλογοσκούφης για παράδειγμα προφανώς (εκτός κι αν διαψευστούμε) θα συνεχίσει να χαράσσει (για λογαριασμό της κυβέρνησης) την οικονομική πολιτική της χώρας, που είναι και το μείζον στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς η κοινή γνώμη ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει σημαντικό τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών, ασχολείται με την ακρίβεια που πλήττει την αγορά, ασχολείται με τις δραματικές αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές του πετρελαίου και οι οποίες αργά ή γρήγορα θα πέσουν στην πλάτη μας.

Οι πολίτες κατανοούν πλέον ότι ο (επερχόμενος) ανασχηματισμός εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Πρέπει προφανώς να ικανοποιηθούν και ορισμένες πιέσεις που προέρχονται από τη βάση, σύμφωνα με τις οποίες κάποια "δικά της παιδιά" ήταν μέχρι τώρα παραγκωνισμένα και πρέπει να προωθηθούν. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν κι αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις επιλογές προσώπων όσο με τις πολιτικές επιλογές. Για τις οποίες ο καθείς κρίνεται…