Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η διαφορά στις λεπτομέρειες :: 20/1/2006 18:48:37) 

Η διαφορά στις λεπτομέρειες

Το "παράθυρο" που ανοίγει για αλλαγή στο ωράριο εργασίας στις τράπεζες αφορά το σύνολο των εργαζομένων

Υπάρχει μία "μικρή" λεπτομέρεια, την οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ότι το σωματείο των εργαζομένων στην Eurobank, που υπέγραψε την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της τράπεζας και η οποία ρυθμίζει ειδικό ωράριο εργασίας και συναλλαγών στις δύο τραπεζικές μονάδες της εν λόγω τράπεζας σε δύο εμπορικά κέντρα, δεν εκπροσωπεί φυσικά το σύνολο των 63.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Το "παράθυρο" ωστόσο που ανοίγει για αλλαγή στο ωράριο εργασίας στις τράπεζες προφανώς και αφορά το σύνολο των εργαζομένων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Εξάλλου, τι σημασία έχει αν το παράθυρο είναι μισάνοικτο ή ολότελα ανοικτό. Το βοριαδάκι και στις δύο περιπτώσεις "μπάζει"…

Γνωρίζουμε επίσης ότι, παρότι στη συμφωνία προβλέπεται η συγκατάθεση του εργαζόμενου στη σαββατιάτικη (και γιατί όχι στην κυριακάτικη) απασχόληση, υπάρχουν "παραθυράκια" για να επιτευχθεί η συγκατάθεση, όταν μάλιστα στο χώρο "εισβάλουν" νέοι άνθρωποι, που στόχος τους είναι η επαγγελματική επιβίωση και ανάδειξη σε ένα περιβάλλον καθ' όλα ανταγωνιστικό, όπου οι παραχωρήσεις θεωρούνται επιβεβλημένες. Το ζήτημα, το οποίο με τη δέουσα σοβαρότητα θα πρέπει να εξετασθεί, έγκειται στην αναγκαιότητα λειτουργίας των τραπεζών και την ημέρα του Σαββάτου (και γιατί όχι και την Κυριακή;).

Έγκειται επίσης στο αν υπήρξαν οι διασφαλίσεις ότι με το νέο σύστημα θα προκύψει η ανάγκη νέων θέσεων εργασίας, που σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, καθώς η τόνωση της απασχόλησης παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα σε μία χώρα που βλέπει τους δείκτες ανάπτυξης να διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά, ωστόσο οι δείκτες αυτοί ελάχιστοι συμβάλουν στην ευημερία των πολιτών.

Ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, όπως αυτό της αλλαγής στα εργασιακά δεδομένα, δεν θα έπρεπε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης ενός σωματείου κι ενός εργοδότη, αλλά θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα ευρύτερου διαλόγου μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ με "διαιτητή" την πολιτεία, που θα κατέληγε σε ώριμες πολιτικές αποφάσεις.