Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ό,τι δώσαμε δώσαμε :: 4/1/2006 18:07:02) 

Ό,τι δώσαμε δώσαμε

Απαράδεκτη η σκέψη να επιβληθεί χαράτσι διοδίων στους δόμους της Χαλκιδικής

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστό πως τους θερινούς μήνες στη Χαλκιδική αναστενάζει. Αλλά για να… αναστενάξει, πρέπει πρώτα να πάει ως εκεί. Οι παλαιότεροι θυμούνται την απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία, για να καλύψουν τα λίγα χιλιόμετρα που τους χώριζαν από τον παράδεισο των χαλκιδικιώτικων ακτών. Να μη λέμε ψέματα, η κατάσταση βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια με τους νέους δρόμους που έγιναν. Οι δρόμοι όμως θέλουν συντήρηση. Άρα κονδύλια. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όπως είπε ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, η πολιτεία τού πέταξε το μπαλάκι για τη συντήρηση των δρόμων, χωρίς όμως να προβλέψει την εκταμίευση των σχετικών πόρων. Πού να τα βρούμε τα λεφτά, σκέφτηκε ο νομάρχης, θα βάλουμε διόδια.

Εδώ αρχίζουν οι αντιρρήσεις μας. Αλίμονο αν κάθε νομάρχης βάζει διόδια στο νομό του επειδή δεν του βγαίνουν τα οικονομικά. Εξάλλου, την αρμοδιότητα επιβολής διοδίων την έχει η "Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων", που λογοδοτεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αλίμονο, επίσης, αν η πολιτεία αποφασίζει αυθαίρετα να μεταθέτει ευθύνες χωρίς να φροντίζει για τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Σε κάθε περίπτωση χρέος του νομάρχη είναι ακόμη και να συγκρουστεί με την πολιτεία, για να εξασφαλίσει τα δίκια του κι όχι να προσφεύγει στην εύκολη λύση της επιβολής διοδίων. Φυσικά πρέπει να συνυπολογισθεί ότι από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα σχετικά έγγραφα προκύπτει ότι τα κονδύλια υπάρχουν (κάπου 600.000 ευρώ), απλώς η νομαρχία Χαλκιδικής, παρότι ειδοποιήθηκε, δεν ενημέρωσε για τα σημεία στα οποία χρειάζεται να γίνουν επεμβάσεις (αναλυτικά στη σελίδα 3). Οπότε προκύπτει άλλο, σοβαρότερο ζήτημα.

Τα πλέον ουσιαστικό είναι ότι τα διόδια, αν ποτέ επιβληθούν, δεν θα αφορούν τους κατοίκους του νομού Χαλκιδικής, αλλά κυρίως τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης. Που και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, φορολογούνται υπέρ το δέον για να συντηρούνται μεταξύ άλλων και οι δρόμοι. Τίποτε, μα τίποτε δεν δικαιολογεί την απόφαση να επιβληθεί ακόμη ένα χαράτσι. Ό,τι δώσαμε δώσαμε. Νισάφι πια!