Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η πολιτική βούληση της κυβέρνησης :: 5/2/2006 23:28:51) 

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επιβίωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην προκειμένη περίπτωση του εργοστασίου Θεσσαλονίκης

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Μαζική και με αγωνιστικό παλμό ήταν η παναγροτική κινητοποίηση στις 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Agrotica. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζόμενων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε αυτό το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Σε αυτή τη συγκέντρωση το μήνυμα που στάλθηκε σε πολλούς αποδέκτες ήταν ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες από τη θέση τους στην κοινωνία έχουν τα ίδια συμφέροντα τα οποία από κοινού συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο οφείλουν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ανατρέποντας αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που μέσα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους έδειξαν ότι ο αγώνας τους να μην κλείσει το εργοστάσιο, που αποφάσισε να κλείσει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες μετόχους της εταιρείας, μπορεί να κερδηθεί, αν πράγματι έχει σωστό προσανατολισμό και συντονιστεί με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι το λίπασμα αποτελεί αναγκαίο εφόδιο της αγροτικής παραγωγής και είναι αναγκαίο αντίστοιχα για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Σε ένα τέτοιο λοιπόν στρατηγικής σημασίας προϊόν η απάντηση για το εργοστάσιο που το παράγει δεν είναι να βρίσκεται στα χέρια ούτε των τραπεζιτών ούτε των Μποδοσάκηδων ούτε των ιδιωτών που τυχόν θα "εκδηλώσουν ενδιαφέρον", είτε αυτοί είναι ντόπιοι είτε είναι ξένοι. Η απάντηση είναι μόνο το εργοστάσιο να τεθεί κάτω από κρατικό φορέα, που θα αντιπροσωπεύει συνολικά τα συμφέροντα της κοινωνίας και των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη διακίνηση, την πώληση και την κατανάλωση των λιπασμάτων. Μόνο με ένα τέτοιο σχήμα είναι δυνατή η προοπτική της Ελληνικής Λιπασματοβιομηχανίας, που και κερδοφόρα στην πραγματικότητα είναι και έχει αναπτύξει την αναγκαία υποδομή και τεχνογνωσία και ήδη παράγει επιπλέον μία μεγάλη γκάμα και άλλων εφοδίων και χημικών προϊόντων.

Εκείνο που δεν υπάρχει είναι ακριβώς η πολιτική βούληση για την επιβίωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην προκειμένη περίπτωση του εργοστασίου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης προσπαθεί να την κρύψει πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση της ΝΔ (ρίχνοντας το μπαλάκι στους τραπεζίτες) κλείνοντας το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπως συμπεριφέρθηκαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισαν πριν από χρόνια τα εργοστάσια λιπασμάτων της Πτολεμαΐδας και της Δραπετσώνας. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και οι αγρότες έχουν να ωφεληθούν από μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχουν προοπτική και η Λιπασματοβιομηχανία και η μικρομεσαία αγροτιά. Ο αγώνας συνεχίζεται.