Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η ανάπλαση της πόλης άρμα προόδου :: 20/1/2006 21:15:06) 

Η ανάπλαση της πόλης άρμα προόδου

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένας διάλογος μεταξύ φορέων αλλά και των πολιτών της πόλης. Ένας διάλογος χωρίς σκοπιμότητες και υστερόβουλες προθέσεις. Ένας διάλογος με επιχειρήματα, για όσους διαθέτουν φυσικά, και χωρίς να σημαίνει ότι κάθε αντίθετη άποψη πρέπει να δημιουργεί χαρακώματα και αντιπαλότητες. Αυτά τα λίγα ως προς το αυτονόητο δικαίωμα να εκφράζονται απόψεις με δημόσιο και καθαρό λόγο.

Η ανάγκη διαλόγου αναφέρεται πρωτίστως στην προτεραιότητα ενημέρωσης όλων των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων για μία από κοινού συμφωνία επί ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της πόλης. Το σχέδιο αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκει τη ΔΕΘ, αφού προσδιορίζει για δεκαετίες τις ιστορικές διαδρομές της πόλης. Η θέση που εκφράζεται τελευταία περί περιορισμού και ίσως ελέγχου των προτάσεων όσων με θάρρος δημοσιοποιούν τις πολιτικές προτάσεις τους στην κοινωνική ζωή της πόλης κρύβει βαθιά αμηχανία.

Η ανάγκη ή μη ανάπλασης της ΔΕΘ δεν εξαντλείται στις μελέτες και τα σχέδια που εκπονήθηκαν. Δεν πρόκειται για δεσμευτικά σχέδια που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Κανείς δεν υποστήριξε την ανάπλαση μέσω των σχεδίων αυτών. Για άλλη μία φορά όμως θα ταχθώ θετικά στην προοπτική ανάπλασης της ΔΕΘ ως μία αφετηριακή προϋπόθεση ανάπτυξης της πόλης. Το αν θα γίνει βάσει της μελέτης Καλατράβα, Δοξιάδη ή κάποιας άλλης είναι απλά το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο αναπτύσσεται μία περίεργη πολεμική. Ας χρησιμοποιήσουμε τις μελέτες, αν μας ικανοποιούν, και ας τις προσαρμόσουμε στις επιθυμίες των πολιτών.

Το ερώτημα είναι ανάπλαση και ένταξη της ΔΕΘ στον εμπορικό και ιστορικό δεσμό του κέντρου; Εάν η ανάπλασή της υλοποιηθεί βάσει των μελετών Καλατράβα-Δοξιάδη ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες. Πολλά επίσης ακούστηκαν για την προοπτική μετακίνησης της ΔΕΘ. Αρκούνται οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών στη μετακίνηση ως παράγοντα ανάπτυξης; Εκεί εξαντλείται μία αριστερή πρόταση; Αντίθετα η αριστερή πρόταση οφείλει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αυτών των περιοχών, διεκδικώντας και προτείνοντας έργα υποδομής, αναπτυξιακά προγράμματα και επενδυτικές ευκαιρίες.

Η διαφωνία για τη διαφωνία λοιπόν αλλά επί της ουσίας; Ποιοι λοιπόν μπορεί να είναι οι όροι ανάπτυξης της πόλης; Το λιμάνι, οι οδικές αρτηρίες διασύνδεσης με το βορρά και το νότο, το αεροδρόμιο, ο τουρισμός (τουριστικός και συνεδριακός), τα τριτοβάθμια ιδρύματα κ.ά. Η ΔΕΘ δεν ανήκει στις προϋποθέσεις της ανάπτυξης; Δεν μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική και εμπορική ζωή της πόλης; Έτσι όπως είναι σήμερα μάλλον όχι. Μία άλλη μορφή της παραγκούπολης μπορεί να δρομολογηθεί με την ανάπτυξη εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στο χώρο των Βαλκανίων, με την ανάπτυξη του εμπορικού της χαρακτήρα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, με την επανασύσταση του ζωτικού ιστορικού κέντρου, που αναγνωρίζουν κάτοικοι και επισκέπτες.

Η ανάπλαση με όποιο σχέδιο ή μελέτη είναι ζήτημα κοινής απόφασης όλων των Θεσσαλονικέων και των φορέων. Στο πολιτικό όμως μέρος του ζητήματος χρειάζονται θάρρος και σοβαρότητα. Η αντιπαλότητα μιας θέσης που θαρραλέα και επίμονα υποστηρίζεται μπορεί να αντιστρατευτεί μόνο με αντεπιχείρημα.

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ