Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αναθεώρηση τώρα :: 15/1/2006 19:21:19) 

Αναθεώρηση τώρα

Τώρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε κατάματα τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας

Του Κ. Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ*

Ο ελληνικός λαός χαρακτηρίζεται από την τόλμη του να δέχεται καινοτομίες και να τις επιζητεί σε πολλούς τομείς του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού βίου. Αντίθετα αυτές που παρουσιάζονται άτολμες είναι πολλές φορές οι κυβερνήσεις που αναδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες. Από τη μεταπολίτευση και μετά υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μετά το δημόσιο διάλογο προέκυψαν μείζονος σημασίας ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν σε συνταγματικές ρυθμίσεις.

Το σύνταγμα του 1975 υπήρξε και είναι αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα δημοκρατικό αλλά και πρωτοποριακό σύνταγμα, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ωστόσο από το 1975 έως σήμερα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πολλές φορές ενώπιον της ανάγκης της αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη. Αυτή η ανάγκη δυστυχώς υποχώρησε σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας ιδεοληψιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων και έτσι σήμερα έχουμε μείνει πίσω σε αρκετούς τομείς σε σχέση με άλλες προηγούμενες κοινωνίες. Ένα εύγλωττο και χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω ήταν η τελευταία αναθεώρηση του Απριλίου του 2001, κατά την οποία η τότε κυβέρνηση δεν κατάφερε να ξεπεράσει αγκυλώσεις του παρελθόντος και παρά τις προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης άφησε εκτός του πεδίου της αναθεώρησης ζωτικής σημασίας θέματα, όπως αυτό της παιδείας και της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στον τόπο μας. Παρέβλεψε δηλαδή την πραγματικότητα -τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχουν "εισέλθει" στη χώρα μας από το παράθυρο- και απέτρεψε μία αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, αφήνοντας επί χρόνια την κατάσταση στο πεδίο της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ανεξέλεγκτη. Σήμερα και το ίδιο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, που έως πρότινος κυβερνούσε τη χώρα, άλλαξε ρότα κάνοντας στροφή 180 μοιρών και περιέλαβε στο πρόγραμμά του τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, δηλαδή αυτό που έως χθες εμάχετο, δήθεν προασπιζόμενο τη δημόσια παιδεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επισημάνει αυτές τις ολιγωρίες και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόλμησε να μιλήσει στη Βουλή για την αδήριτη ανάγκη της αναθεώρησης του συντάγματος κατά την πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού. Πρακτικά βεβαίως η συζήτηση που τώρα ανοίγει, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, θα επιφέρει αποτελέσματα στην επόμενη Βουλή, δηλαδή μετά το 2008.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πάντως τώρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε κατάματα τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Μία σειρά από τις κείμενες διατάξεις του συντάγματος, όπως ενδεικτικά αυτές που ρυθμίζουν τα της παιδείας, τα του ασυμβιβάστου των βουλευτών, το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, πρέπει σίγουρα να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ώστε η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να έχει τη δυνατότητα και τα περιθώρια ουσιαστικών παρεμβάσεων, που θα εκσυγχρονίσουν και θα αναβαθμίσουν το σύνταγμά μας.