Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( όχι στον μπολκενστάιν :: 17/2/2006 17:20:10) 

Όχι στον Μπολκενστάιν

του Δημήτρη Παπαδημούλη ευρωβουλευτή του ΣΥΝ

Η κακόφημη πρόταση Μπολκενστάιν, παρά την τροποποίησή της, με τη συμβολή της ευρωαριστεράς και υπό την πίεση των μεγάλων αντιδράσεων, διατηρεί το αρνητικό κοινωνικό της φορτίο.

Οι ασάφειες του δεξιόστροφου συμβιβασμού ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών θα ερμηνευθούν πιο νεοφιλελεύθερα από τη νέα πρόταση της Κομισιόν και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όσοι επιχειρούν να εμφανίσουν τον "μεταμφιεσμένο Μπολκενστάιν" ως μια περίπου αριστερή πρόταση απλώς παραπλανούν τους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρση της πρότασης οδηγίας Μπολκενστάιν και όχι απλώς επιδιορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να επιδιώκουμε:

- Να καταργηθεί η αρχή της "χώρας προέλευσης" (άρθρο 16) που διατηρείται μεταμφιεσμένη σε αρχή "ελευθερία παροχής υπηρεσιών". Με τις σκόπιμες ασάφειες της νέας διατύπωσης ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νεοφιλελεύθερες ερμηνείες από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την ασυδοσία της αγοράς, καθώς σε μεγάλο τμήμα της αγοράς υπηρεσιών απουσιάζουν οι συλλογικές συμβάσεις και βασιλεύει το δίκαιο του ισχυρότερου.

- Να εξαιρεθούν ρητά από το πεδίο εφαρμογή οι υπηρεσίες "γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος" (άρθρο 2).

- Να διασφαλιστεί ρητά και κατηγορηματικά η ισχύς του εργατικού δικαίου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Επιδιώκουμε να διαμορφωθούν ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις υπηρεσίες, για την αποτροπή του κοινωνικού ντάμπιγκ και του αθέμιτου ανταγωνισμού, με μοχλό χώρες με ελαστικότερη κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο εύθραυστος συμβιβασμός ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών, υπό την πίεση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των συνδικάτων, μετριάζει, αλλά δεν αναιρεί τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και το μεγάλο αρνητικό κοινωνικό φορτίο της πρότασης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει τον "μεταμφιεσμένο Μπολκενστάιν" και θα επιδιώξει μέχρι να επανέλθει το φθινόπωρο στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο με τροπολογίες, όσο και με κινητοποιήσεις, να περιορίσει τις αρνητικές του συνέπειες.