Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η λίστα φεύγει, η "αρνητική λίστα" έρχεται :: 8/1/2006 18:23:45) 

Του ΓΙΑΝΝΗ KOYKOΠΟΥΛΟΥ μέλους του δ.σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Η λίστα φεύγει, η "αρνητική λίστα" έρχεται

Υστερα από δεκαοχτάμηνη κυοφορία, η μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, που επικοινωνιακά είχε τον κωδικό «κατάργηση της λίστας», πήρε το δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή.

1. Η κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Ενώ καταργείται, ταυτόχρονα καθιερώνεται η αρνητική λίστα, δηλαδή τα φάρμακα, για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, δεν θα χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία (λίγο-πολύ αυτά που χορηγούνταν με τη βεβαίωση του γιατρού «αναντικατάστατο»).

2. Επίσης δεν θα χορηγούνται φάρμακα του λεγόμενου σύγχρονου τρόπου ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία), γεγονός αρνητικό όταν την ίδια στιγμή συμμετέχουμε σε καμπάνιες για την αντιμετώπισή τους.

3. Με την υπαγωγή εκατοντάδων φαρμάκων (700;) στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι οικονομικά αδύνατοι.

4. Αλλά και για άλλες προτάσεις που χρόνια συζητούνται και θα οδηγούσαν σε σοβαρή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν υπήρξε η τόλμη του υπουργείου Υγείας για να θεσμοθετηθούν:

* Η αναγραφή της χημικής δραστικής ουσίας και όχι του εμπορικού ονόματος των φαρμάκων.

* Η χορήγηση των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

* Η προώθηση των ομοίων φαρμάκων και η ριζική ανατίμηση παλιών, φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων που συνεχώς υποκαθίστανται από άλλα ακριβότερα.