Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( να αξιοποιηθεί το κδεοδ της θεσσαλονίκης - απαιτείται ενημέρωση και συμμετοχή :: 29/1/2006 19:51:43) 

Να αξιοποιηθεί το ΚΔΕΟΔ της Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του Νίκου Βακάλη, ευρωβουλευτή ΝΔ

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη χειρότερη θέση από πλευράς παραπομπών στο ΔΕΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση. Εντός του 2005 εισήχθησαν 17 προσφυγές εναντίον της χώρας μας σε τομείς όπως το περιβάλλον (π.χ. παράνομες χωματερές, όζον, κατασκευή σταθμού της ΔΕΗ στο Λαύριο), οι δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών, η τελωνειακή νομοθεσία, η αναγνώριση τίτλων σπουδών. Σε τρεις περιπτώσεις η Επιτροπή παραιτήθηκε από την προσφυγή λόγω συμμόρφωσης της Ελλάδας.

Δυστυχώς λείπει από τη χώρα μας ένα πραγματικό παρατηρητήριο της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Με άλλα λόγια δεν διαθέτουμε ακόμη έναν ανεξάρτητο φορέα, μία δεξαμενή σκέψης, που να εξετάζει και να αξιολογεί τις επιδόσεις της Ελλάδας στους διάφορους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής, δηλαδή το ποσοστό αφομοίωσης των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο ανά τομέα, καθώς και την ουσιαστική και όχι απλώς τυπική ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε κάλλιστα να αναμορφωθεί και να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο.

Απαιτείται ενημέρωση και συμμετοχή

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Της Ευαγγελίας Τσαμπάζη, ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ

Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία οι κοινοτικές οδηγίες μπορούν να προσφέρουν λύσεις, αλλά δυστυχώς εμείς προσαρμοζόμαστε μόνο έπειτα από πιέσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα. Π.χ. χάνουμε κονδύλια λόγω προσφυγών, διότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των οργάνων της Ε.Ε., των υπουργείων και των φορέων. Σαφέστατα δεν υπάρχει ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά θέματα με ευθύνη των κυβερνήσεων. Οφείλουμε κι εμείς οι ευρωβουλευτές να προσπαθήσουμε περισσότερο αλλά και τα ΜΜΕ να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο με τη δική τους συμμετοχή και ενδιαφέρον θα έχουμε αποτέλεσμα.