Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( κάτι πάει να γίνει :: 22/1/2006 21:47:31) 

Κάτι πάει να γίνει

ΤΟΥ Ε. ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

Μια αγωνιστική πριν από τη λήξη του πρώτου γύρου και το πρωτάθλημα φαίνεται να σχηματοποιείται. Ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά, δεν αμφισβητείται από κανέναν, πηγαίνει και για το πανευρωπαϊκό. Ο Ολυμπιακός είναι καθαρά δεύτερος αλλά έχει σχετική ποιοτική απόσταση ακόμη, από τον προηγούμενο. Σημασία στη προκριμένη περίπτωση έχει ότι μπήκε στο παιχνίδι της διεκδίκησης και ενδιαφέρεται για αυτό που λέγεται πρωτάθλημα Ελλάδος στο μπάσκετ. Θετικό.

Άλλο πάρα πολύ θετικό είναι η άνοδος του Άρη τον τελευταίο καιρό και ότι με τη νίκη του προχθές φαίνεται να προηγείται βραχεία κεφαλή για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Πάει βέβαια στο τέλος της εβδομάδος στο Ιβανώφειο ένα πολύ καθοριστικό παιχνίδι και για τους δύο. Πώς τα φέρνει καμιά φορά η τύχη; Πεντακόσια μέτρα γείτονες και να είναι ο θάνατός σου η ζωή μου.

Η αλλαγή προπονητή τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει πολύ θετική επίδραση στον Άρη. Ίσως την πιο καθαρή και ορατή σε σύγκριση με τους άλλους συμπολίτες που και εκείνοι φαίνεται να έχουν θετική επιρροή από την αλλαγή που έκαναν τα Χριστούγεννα αλλά όχι τόσο έντονη όσο ο πρώτος.

Τι βοήθησε σε αυτή την όπως είπαμε μέχρι στιγμής εμφανέστατη αλλαγή. Κατά την ταπεινή μου άποψη δύο πράγματα: α) μια ήρεμη και χαλαρή προπονητική προσωπικότητα με σχετική αυτοπεποίθηση που άφησε τους παίκτες να "εκφραστούν" ελεύθερα σε κάποιο βαθμό μέσα στο γήπεδο και β) τα πολύ ξεκάθαρα επιθετικά συστήματα και plays που εφαρμόστηκαν. Με το (α) εξασφαλίζεις την πινελιά και έκφραση των παικτών σου μέσα στο παιχνίδι ανάλογα με το ταλέντο τους (και ο Άρης έχει μερικούς τέτοιους παίκτες) ενώ με το (β) την αποτελεσματικότητα χωρίς πολύπλοκες παλινδρομήσεις των παικτών μέσα στο τερέν. Φυσικά και οι πέντε χιλιάδες φίλαθλοι σε κατάμεστο γήπεδο πάντα προσθέτουν το κάτι τις τους σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Για να γεμίσεις όμως το γήπεδο δεν αρκούν οι εκκλήσεις και μόνο, χρειάζεται η ομάδα να προσφέρει και κάποια ποιότητα, όποια είναι, αλλά και όραμα. Στην προκειμένη περίπτωση την Ευρωλίγκα.

Το ίδιο με άλλη μορφή ισχύει και για το ΠΑΟΚ που είχε τηρουμένων των αναλογιών πολύ κόσμο στο προχθεσινό παιχνίδι διότι, ελπίζουμε στιγμιαία, βρέθηκε προ κινδύνου. Πήρε όμως μια σημαντική νίκη που από περίπατο την μετέτρεψε σε περιπέτεια. Πολύ καθοριστικό παιχνίδι βέβαια για αυτόν είναι και το ερχόμενο με τον Γ.Σ. Λάρισας εκτός. Με νίκη εκεί βάζει σε δύσκολη θέση την τελευταία και αυτός ουσιαστικά καθαρίζει από τη δύσκολη ζώνη και βλέπει πιο αισιόδοξα τη συνέχεια με δεδομένες πάντοτε τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα για την ομάδα. Πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικό και ωθητικό να αισθάνεσαι ότι έχεις τέτοια υποστήριξη στα δύσκολα. Και οι Παοκτσήδες τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το απέδειξαν.

Εν κατακλείδι αυτή τη βδομάδα φάνηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φως στο βάθος του τούνελ για τις ομάδες της πόλης στην τρέχουσα περίοδο. Το ταμείο βέβαια θα γίνει στο τέλος και από του χρόνου βλέπουμε.

Να περνάτε καλά.