Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( για την ταμπακιέρα ούτε λόγος :: 8/1/2006 18:19:10) 

Του ΤΑΣΟΥ ΣΠΑΝΟΥ μέλους του δ.σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος

Το σχέδιο νόμου παρεμβαίνει στο φάρμακο που συνταγογραφείται και πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και στο δεύτερο κεφάλαιό του, «διατάξεις περί φαρμακείων», στον τρόπο χορήγησης άδειας λειτουργίας φαρμακείου.

Επομένως, δεν ασχολείται καθόλου με το γενικότερο θέμα του φαρμάκου, δηλαδή την παραγωγή του, τη φαρμακοβιομηχανία, τη διάθεσή του από τις εταιρείες στην ελληνική αγορά και όσα προκύπτουν από αυτού του είδους την επιχειρηματική δραστηριότητα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ο σαφής προσανατολισμός και η ρητή προσήλωση της κυβέρνησης στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Το δεύτερο πεδίο που το σχέδιο δεν αναφέρεται αφορά την πολυφαρμακία, δηλαδή τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαρμάκων με σοβαρές παρενέργειες στη δημόσια υγεία και την οικονομία, κυρίως στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Μπορούμε, λοιπόν, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας της κακοδαιμονίας του συστήματος υγείας στη χώρα δεν αγγίζεται.

Η κατάργηση της λίστας και του προληπτικού ελέγχου των συνταγών φαίνεται ότι ελαφρύνει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, χωρίς βέβαια να παρεμβαίνει στην οικονομική διάσταση του θέματος. Άλλωστε ούτε η λίστα κατάφερε κάτι τέτοιο.

Το δεύτερο κεφάλαιο, που αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου, σε γενικές γραμμές κινείται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι πιέσεις και τα δημοσιεύματα στον Τύπο για απελευθέρωση του επαγγέλματος παραμένει στο σχέδιο η λογική που θεωρεί το φαρμακείο ιδιαίτερο κατάστημα με άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και όχι τυπική εμπορική επιχείρηση.

Εδώ χρειάζεται να ακουσθούν οι απόψεις των φορέων των φαρμακοποιών, που σίγουρα έχουν την εμπειρία να διορθώσουν στρεβλώσεις ή πιθανές αγκυλώσεις, που οι προτεινόμενες διατάξεις πιθανόν να δημιουργούν.