Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο άγνωστος ινδικός εμφύλιος ) 

Ο άγνωστος ινδικός εμφύλιος

Η είδηση για τη σφαγή 35 χωρικών, μελών της ανώτερης κάστας, από κομουνιστές φιλοξενείται στα "Συνοπτικά". Το ότι "την ευθύνη ανέλαβε μαοϊκή ομάδα σε αντίποινα για τη σφαγή ατόμων που ανήκαν σε κατώτερες κάστες από τη Ρανβίρ Σένα", αποτελεί ίσως την επιτομή ενός άγνωστου πολέμου που διεξάγεται στο Μπιχάρ της Ινδίας, ενός αιματηρού πολέμου που έχει τις ρίζες του στη σύγκρουση του παλαιού με το νέο. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο της Αρουντάτι Ρόι "Ο θεός των μικρών πραγμάτων", ίσως έχουν γευθεί το ειδικό βάρος που φέρει η λέξη "κομουνιστής" στην Ινδία -παρά τα όποια παιγνίδια των οργανωμένων στελεχών του κομουνιστικού κόμματος. Το ότι οι κομουνιστές προέρχονται σχεδόν πάντα από τις κατώτερες κάστες, δεν πρέπει μάλλον να εκπλήσσει κανέναν. Οι παρίες, οι "ανέγγιχτοι", ήταν λογικό να δεχθούν μία ιδεολογία ισότητας, ισοτιμίας. Το γεγονός όμως ότι οι των ανωτέρων καστών γαιοκτήμονες, που παραδοσιακά έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου στις κατώτερες κάστες, αντεπετέθηκαν δημιουργώντας τον δολοφονικό ιδιωτικό στρατό Ρανβίρ Σένα αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την απόφαση των κατεχόντων την εξουσία να μην επιτρέψουν την απελευθέρωση όσων θεωρούν κτήμα τους.

Η μαοϊκή οργάνωση που χτύπησε τα μέλη της ανώτερης κάστας, χθες, τοιχοκόλλησε στην περιοχή χειρόγραφες αφίσες που έγραφαν "αν οι φτωχοί δολοφονούνται κι οι πλούσιοι θα εξολοθρεύονται". Αναφερόταν στις μαζικές δολοφονίες από την Ρανβίρ Σένα κομουνιστών παριών, με πιο πρόσφατη τη σφαγή 24 χωρικών στις 25 Ιανουαρίου. Σκοπός της είναι να τρομοκρατηθούν οι αγρότες και να πάψουν να ζητούν την ανακατανομή της ιδιοκτησίας καλλιεργήσιμης γης. Μετά τη χθεσινή σφαγή, ο υπουργός Αμύνης και μέλη του κοινοβουλίου που εκλέγονται στην περιοχή του Μπιχάρ μετέβησαν επιτόπου για να διερευνήσουν τα αίτια του εγκλήματος. Όταν η Ρανβίρ Σένα είχε χτυπήσει και σφαγιάσει τους κομουνιστές παρίες τον Ιανουάριο, κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί, πλην των αστυνομικών συντακτών. Ο άπιαστος ιδιωτικός στρατός των γαιοκτημόνων δεν κινητοποίησε την κρατική μηχανή. Άλλωστε οι παρίες δεν είχαν απειλήσει κανέναν με εξέγερση, δεν είχαν δηλώσει ότι "θα πάρουν τα όπλα", όπως έκαναν χθες οι συγγενείς των θυμάτων.

Αν και η φρικαλεότητα και των δύο ενεργειών, του Ιανουαρίου και της χθεσινής, είναι προφανής και καταδικαστέα, η αντίδραση κάθε ομάδας κουβαλά εμφανώς την παράδοση χιλιάδων ετών κοινωνικών διακρίσεων και καταπίεσης. Οι "ανέγγιχτοι", ακόμη και ως κομουνιστές, σιωπηλά αποδέχονται την εις βάρος τους βία. Τα μέλη της ανώτερης κάστας, ακόμη και στις καθαρά αγροτικές κοινωνίες, θεωρούν δικαίωμά τους την άμυνα. Κι ο πόλεμος δεν φαίνεται να πρόκειται να κοπάσει, ειδικά αν η κυβέρνηση αποτολμήσει να προχωρήσει σε ανακατανομή της γης.