Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι απόψεις του δημάρχου για το κτίριο στο λιμάνι ) 

Οι απόψεις του δημάρχου για το κτίριο στο λιμάνι

Δεν συμφωνεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ.Βασ. Παπαγεωργόπουλος, με την άποψη που διατυπώθηκε από τη στήλη αυτή και υποστηρίχθηκε με επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει οι δημοτικές υπηρεσίες να μετεγκατασταθούν στο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος, αλλά, όπως συνέβη στο παρελθόν, θα πρέπει και τώρα ή στο άμεσο μέλλον να διατεθεί για χρήσεις που θα σχετίζονται με το λιμάνι.

Επειδή ο συντάκτης της στήλης σέβεται τη γνώμη και το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, παραθέτει αυτούσια την επιστολή του και δεδομένου ότι πρωτίστως το θέμα είναι εθνικό που δεν το αντιλαμβάνονται ορισμένοι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της μετακόμισης του δήμου, ας αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του για το εγγύς και απώτερο μέλλον αυτής της πολύπαθης και αγαπημένης πόλης. Η επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

"Παίρνω αφορμή γι' αυτή την επιστολή από ορισμένες υπερβολές και ορισμένες ανακρίβειες - που ασφαλώς θα οφείλονται σε ελλιπή πληροφόρηση - που περιέχονται στη στήλη "επίκαιρα" της 9ης Μαρτίου 1999, σχετικά με το θέμα του κτιρίου του τελωνείου μέσα στο χώρο του λιμένος. Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω ότι:

1. Το θέμα του "δημαρχείου" έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και επιτέλους πρέπει να βρει τη λύση του. Είναι ντροπή καθώς βαδίζουμε προς την 3η χιλιετία ο δήμος Θεσσαλονίκης να νοικιάζει το "Καραβάν Σαράι" προς 200 περίπου εκατ. το χρόνο και αυτό να αποτελεί το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ της Πρωτεύουσας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης!

2. Στο θέμα του δημαρχείου όλες οι δημοτικές παρατάξεις είναι ενωμένες και αυτό απεδείχθη την περασμένη Δευτέρα στη σύσκεψη των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων με τον αρμόδιο για το θέμα υφυπουργό κ.Γ. Δρυ, ο οποίος πράγματι εντυπωσιάστηκε από την κοινή γραμμή που υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα αυτό.

3. Το στρατόπεδο Τσιρογιάννη θα έδινε λύση αν επιθυμούσαμε ένα "δημαρχείο - στρατηγείο" δηλαδή ένα δημαρχείο περιορισμένων διαστάσεων που θα φιλοξενούσε τις υπηρεσίες του δημάρχου, του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένες συμπληρωματικές υπηρεσίες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε πραγματική και συνολική λύση στο πρόβλημα "δημαρχείο".

4. Η δημοτική αρχή ούτε "το έβαλε στο μάτι" ούτε επιθυμεί καμία "υφαρπαγή" του παλαιού κτιρίου του τελωνείου, όπως υποστηρίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, απλώς ακολουθεί τις υποδείξεις της επιστημονικής έρευνας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο ογκώδεις μελέτες, η πρώτη από την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα (μελετικά γραφεία, Ελληνοτεχνική Α. Ε. - Τετράκυς Ε. Ε. Στάδιον Α. Ε. Γεώργιος Σορτίκος - Αρχιτεχ. Ανώνυμος Εταιρία) και η δεύτερη προσφάτως από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πλέον ιδανική λύση για το θέμα του δημαρχείου είναι ακριβώς το προαναφερθέν κτίριο! Οι μελέτες αυτές είναι βεβαίως στη διάθεσή σας.

5. Η δημοτική αρχή είναι η τελευταία που θα επιθυμούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο λιμάνι της πόλεώς μας, το οποίο είναι το καμάρι και η ελπίδα όλων μας.

"Απλώς και στο θέμα αυτό και οι δύο προαναφερθείσες μελέτες νομίζουν ότι η εγκατάσταση του δημαρχείου στο συγκεκριμένο ημιεγκαταλελειμμένο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, θα αποβεί επ' ωφελεία και των δύο φορέων, του δήμου από τη μία πλευρά και του λιμένος από την άλλη.

"Ποιος λοιπόν μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτή τη λύση που προτείνουν ενυπογράφως οι επιστήμονες μελετητές; Ποιος δεν θέλει το συμφέρον του δήμου; Ποιος δεν θέλει το πραγματικό συμφέρον του λιμένος;

"Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Και αν μέχρι σήμερα υπήρχε άγνοια για ορισμένα πράγματα, από σήμερα δεν υπάρχει".

Β.